Dragotin najstarije marijansko svetište Slavonije, crkva se prvi put spominje 1332.

Dragotin je najstarije marijansko svetište Slavonije, crkva se prvi put spominje 1332.

13.8.2024., 23:39
Dragotin, najstarije marijansko svetište Slavonije

Gospi Dragotinskoj utječu se molitvom za obitelj i zdravlje

Odišući mirom i tišinom, uronjeno u smirujuću prirodu na uzvisini, pa poput vidikovca pruža impresivan pogled na okolicu, marijansko svetište u Dragotinu, udaljenom asfaltom sedam kilometara od Đakova, svakog vjernika, hodočasnika zove da se suoči sam sa sobom, svojom vjerom, svojom najdubljom duhovnom intimom.

Za Veliku Gospu hodočaste mu tisuće vjernika Đakovštine i drugih područja. Gospi Dragotinskoj utječu se molitvom za obitelj, zdravlje, djecu, mir... Pristižu mu već dan prije, u predvečerje Uznesenja BDM na nebo. Pješice, biciklom, automobilom, mnogi i zavjetno. Najstarije je u Slavoniji, u njegovu je središtu crkva što se prvi put spominje 1332. i zaštićeni je spomenik. U nevelikoj je crkvi najvrjedniji predmet slika Gospe Žalosne, koja je netaknuta ostala i pri urušavanju stropa u crkvi, 2009. Kažu da je čudotvorna te da je to potvrdila i tada. Za Veliku Gospu u procesiji se iznosi iz crkve, pokraj vanjskog oltara, a Gospin je kip u crkvi pa vjernici ulaze u nju pomoliti se pred njim. Neki ga u molitvi obilaze na koljenima.

Velika gospa dragotin 2021

Nakon urušavanja stropa počela je obnova crkve, a vanjski se dio istovremeno sve više infrastrukturno oprema, pa su izgrađene staze, šetnice, postaje križnog puta, na vidikovcu je kip BDM, prostor je opremljenom strujom i vodom, a u planu je, kaže Irena Mikić Brezina, načelnica Trnave, na čijem se području Dragotin nalazi, i odvodnja.

- Iako je dragotinsko svetište velik potencijal za vjerski turizam u našoj općini, nekako ipak raduje što je ostao neokrznut komercijalizacijom, kao što se dogodilo drugim, daleko poznatijim svetištima. Dragotin je i dalje mirno, tiho svetište koje poziva na molitvu, spokoj, sastajanje sa samim sobom i svojom vjerom - kaže Mikić Brezina.

PROCESIJA SA SLIKOM OKO SVETIŠTA

Nakon trodnevne priprave, u srijedu (14. kolovoza) u 7 sati je okupljanje i otvaranje slavlja te marijanska pobožnost; prigoda za ispovijed. U 17.30 svečano je iznošenje slike, u 18 pokorničko bogoslužje i pobožnost križnog puta, a u 20 sati misa. U 22 sata misno slavlje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a nakon mise je procesija sa slikom oko svetišta. Između misa je prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost. Na Veliku Gospu, 15. kolovoza, misna su slavlja u 9, 11 i 18 sati. Između misa prilika je za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Blagdan gospe - Dragotin
ARHIVA

Dugogodišnji upravitelj svetišta, vlč. Ivan Zirdum, desetljećima je predano radio na uređenju i promicanju glasa o tom marijanskom domu vjere.

Velika gospa dragotin 2021

- Obnova i opremanje crkve su završeni, postavljene su i klupe te klecala, a stalno se radi i na vanjskom dijelu. Naš, trnavački župnik Blaž Jokić također ima puno volje za uređenje, pa se uređuje okoliš - kaže načelnica. Iako su između Nadbiskupije i Općine Trnava svojevremeno vođeni razgovori o daljnjem unaprjeđenju infrastrukture, i to smještajne za hodočasnike, ta je tema zasad utihnula.

- Razgovaralo se o gradnji kapaciteta za smještaj stotinjak vjernika koji bi tu htjeli prenoćiti i nešto pojesti, no u međuvremenu su se pojavile druge vitalne potrebe Nadbiskupije i zasad je ta tema utihnula. Općina je uvelike zainteresirana za daljnje infrastrukturno opremanje svetišta, ali sama to ne može iznijeti - kaže Mikić Brezina.

Klulturni turizam 2024
GS