vocin tekst filic i androvic
KRISTIJAN TOPLAK
12.8.2024., 08:04
NAJBOLJI INDEKS VITALNOSTI U SLAVONIJI

Voćin - općina koja se brine za sve, i za mlade i za stare

Gospodarski se lijepo razvijaju, a Županija im je uvijek davala podršku, i ubuduće će, naglasio je župan Andrović

Voćin je u Domovinskom ratu, zbog srpske agresije, bio jedno od najpogođenijih mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji. Velikim dijelom srušen i spaljen, a do temelja je raznesena crkva Pohoda Blaženoj Djevici Mariji...

Danas je Voćin najmlađa općina u Hrvatskoj, ima indeks vitalnosti najbolji u Slavoniji. No, osim što se ovdje dječji plač čuje češće i više nego drugdje, oni su i najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji. Tu, podno Papuka, raste turistički kompleks Klokočevac. Sredstvima resornog ministarstva, Općine Voćin i Virovitičko-podravske županije gradi se centar za starije osobe.

Kuće za odmor

Pod krovom je pastoralno-duhovni centar u sklopu svetišta u Voćinu, jasni su obrisi križnog puta, koji kažu da će, kad bude gotov, biti spektakularniji od onog u Mariji Bistrici. U obližnjim Ćeralijama niče nova zgrada šumarije, a otvorili su je prošle godine i u Voćinu, gdje je ujedno i središte Parka prirode Papuk.

crkva, vocin
KRISTIJAN TOPLAK

Jedna su od rijetkih općina u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima dva vrtića, u Voćinu i Ćeralijama, i u kojima se traži – mjesto više. U središtu Voćina je suvremeno opremljena škola sa sportskom dvoranom i sportskim terenima, a posljednjih nekoliko godina, razvija se turizam. Jer tu je Rupnica, prvi hrvatski geološki spomenik sa stubastim ostatcima vulkana, koji se rijetko gdje mogu vidjeti u svijetu. Svetište u Voćinu svake godine bilježi sve veći broj hodočasnika, a samo ih je prošle godine bilo više od 100.000. Geo info centar Parka prirode Papuk, gdje se može vidjeti kako su izgledali dinosauri, izgrađen je europskim sredstvima i čini nezaobilaznu postaju kada se posjeti Voćin.

Niču i brojne kuće za odmor, imaju i velik broj obrtnika, malih firmi, koji se oslanjaju na drvo i prerađevine od drva. Ovdje stanuju Drvene konstrukcije, tvrtka koja proizvodi lamelirane nosače, čiji su projekti vidljivi diljem Hrvatske i Europe. Općina je to u kojoj se brinu za sve, i za mlade i za stare, s vizijom daljnjeg razvoja...

vocin, vocin
KRISTIJAN TOPLAK

- Ponosni smo na svako naselje u našoj Virovitičko-podravskoj županiji, ali Voćin, zbog svog stradavanja u Domovinskom ratu, ima posebno mjesto u našim srcima. Tu, podno Papuka, Voćin se uzdigao iz pepela i ponosni smo na sve ono što se ovdje radi. Na svakom koraku je vidljivo koliko se ovdje brinu za sve svoje stanovnike, od najranije do najstarije dobi. Imaju ogroman turistički potencijal, gospodarski se lijepo razvijaju, a Virovitičko-podravska županija im je do sada, a tako će biti i ubuduće, uvijek davala podršku – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Primjer su i funkcionalne povezanosti, pa tako s Općinom Čačinci imaju zajedničku turističku zajednicu – Vrata Papuka. Iznimno su uspješni i u povlačenju europskih sredstava, u čemu im veliku podršku daje županijska razvojna agencija VIDRA. No načelnik Općine Voćin, Predrag Filić, želi više i bolje.

Svijetla budućnost

- Uzimajući u obzir sve povijesne kompleksnosti Voćina, moram priznati da smo u ovim vremenima imali i određenu sreću. Odnosi se to na sve one projekte koje smo planirali još 2015., ali tek u novije vrijeme, zahvaljujući Vladi RH, EU fondovima, potpori Virovitičko-podravske županije, sve ono što smo tada promišljali, pripremali, danas provodimo u realizaciju. Najmlađa smo općina u RH, a razvijajući sve te projekte imamo svijetlu budućnost, jer sve to radimo za našu djecu. U Centru za starije osobe otvorit ćemo brojna radna mjesta, posebno za naše žene, jer naše majke su zalog opstanka našeg Voćina. Razvijamo turističke potencijale, neki rade, neki se stvaraju, a u budućnosti će ih biti sve više jer Papuk sa svojim prirodnim ljepotama nudi sigurnost i perspektivu razvoja kontinentalnog turizma. Dio naših stanovnika već se počeo pronalaziti u turizmu, a vjerujem kako će to u budućnosti dobiti novi zamah. Veseli nas i gospodarski razvoj naselja i gradova u našoj blizini, ponajprije Virovitice i Slatine, jer razvoj tih urbanih sredina otvara mogućnosti razvoja i cijele naše općine Voćin - kaže Filić.

vocin,. vocin
KRISTIJAN TOPLAK

Ističe Filić kako mu je cilj u Voćinu stvoriti uvjete za život kao u velikim sredinama.

- Imamo široku paletu javnih usluga, kod nas je dostupno sve, kao u velikim sredinama. Sportski tereni, vrtić, glazbena škola... Želimo da naše mlade obitelji, od kojih su neke osjetile i kako je to živjeti izvan Hrvatske, u ovom okruženju imaju standard i mogućnosti kao u većim gradovima. To je uloga nas iz lokalne samouprave, jer osim ove mirnoće, života bez stresa, što nudi Voćin, nama je cilj ljudima stvoriti idealno okruženje za življenje - kaže Filić. n