Slavonija...Vinkovci....12.08.2024.velika gradska vijećnica; 28. sjednica gradskog vijeća; predsjedao predsjednik gradskog vijeća Mladen Karlić;foto Gordan Panić
Gordan Panić
12.8.2024., 17:08
Gradsko vijeće Vinkovaca

Raspravlljali o vrtićima, vatrogascima, plaćama

VINKOVCI

Na prvoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca nakon ljetne stanke bile su samo četiri točke dnevnog reda. Prvo su prisegu dali novi vijećnici – umjesto Marinka Lukende iz HSU-a, koji je imenovan državnim tajnikom, prisegnuo je Ivan Colarić, a nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić odlučio je odstupiti iz Vijeća, a mijenjat će ga Vladimir Jović.

O radu Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci u prošloj godini izvješće je podnio zapovjednik Krešimir Jelić i podsjetio kako su prošle godine imali ukupno 248 intervencija, od čega su 62 bile za olujnog nevremena u srpnju.

Slavonija...Vinkovci....12.08.2024.velika gradska vijećnica; 28. sjednica gradskog vijeća; predsjedao predsjednik gradskog vijeća Mladen Karlić;foto Gordan Panić
Gordan Panić

- Ovim putem želim zahvaliti svim građanima Vinkovaca koji su imali razumijevanja za nas kada smo imali istovremeno i po pet ili šest intervencija. Ponovno su i naši vatrogasci u pomoći kolegama u Dalmaciji dislocirani, te iz naše županije šaljemo četiri vatrogasca na Hvar i Jelsu - pojasnio je Krešimir Jelić, dodavši kako je u prvih sedam mjeseci ove godine situacija stabilna.

Požara ima, ali to su sve manji požari otvorenog prostora. Usto, opremljenost je, kaže zapovjednik, nikad bolja. Nema dovoljno garaža u koje bi smjestili svoja vozila, a u prošloj godini uloženo je više od 50 tisuća eura u opremu koja će služiti dugi niz godina.

O poslovanju Dječjeg vrtića Vinkovci izvijestila je ravnateljica Suzana Zidar, koja je osim na razne aktivnosti naglasak stavila i na potrebu stručnog usavršavanja odgojitelja kao kompetentnih osoba za rad u vrtiću.

- Svjedoci smo da nam sve češće žele ubaciti razne druge strukture na rad u vrtiće, mi smo protiv toga jer se odgojitelji za ovo zanimanje školuju jednako kao i učitelji ili bilo koje drugo zanimanje. Ne želimo da se to omalovažava - rekla je Suzana Zidar i dodala da, iako ih u Hrvatskoj nedostaje, vinkovački vrtići imaju dovoljno odgojitelja. Istaknula je kako su ove jeseni primljena sva djeca koja ispunjavaju uvjete.


Vijećnici su u posljednjoj točki odlučivali o koeficijentu i osnovici za obračun plaće gradonačelniku i njegovu zamjeniku. Ta odluka vezana je uz odluku Vlade RH o visini osnovice za državne službenike, koja je stupila na snagu krajem srpnja ove godine. Vijećnici su odlučili da će gradonačelnik imati koeficijent 6,42, a osnovica će biti jednaka onoj državnih dužnosnika. Plaća zamjenika bit će 15 % manja od gradonačelnikove.