Ustupljena fotografija
12.8.2024., 08:44
POČINJE OBNOVA

Društveni dom Astor u Donjoj Motičini: Prostor će imati i udruga umirovljenika i HKD Izvor, objekt će služiti i mještanima

DONJA MOTIČINA

U Donjoj Motičini ove jeseni počinje realizacija rekonstrukcije društvenog doma Astor. Općina Donja Motičina izradila je dokumentaciju i projekt prijavila na natječaj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te ostvarila pravo na sufinanciranje u iznosu od 32.000 eura. Ukupna vrijednost projekta je 67.421 euro. Ostatak novca osigurat će Općina Donja Motičina u svom proračunu.
Prema projektu, predviđeno je postavljenja nove vanjske ovojnice i zamjena stolarije te uređenje i opremanje unutrašnjeg prostora. Društveni dom Astor koristi će se za javne potrebe i društvena okupljanja, a prostor će ondje imati i udruga umirovljenika i HKD Izvor.

Objekt Astora je u vlasništvu Općine Donja Motičina, a nekada je bio kultni ugostiteljski objekt. Nekoliko godina u njemu je radila poljoprivredna ljekarna. Godinama je vapio za obnovom, a prvobitni je plan Općine Donja Motičina bio objekt srušiti.

- Prije desetak godina planirali smo Astor srušiti. Međutim, pojavila se udruga umirovljenika, kojoj je trebalo osigurati prostor. S obzirom na to da nismo imali prostor za rad udruge, odlučili smo Astor obnoviti i preurediti za naše udruge. Osim udruge umirovljenika svoj prostor će imati i HKD Izvor, koji već godinama djeluje u prostoru područne škole. Našim vrijednim udrugama omogućit će se bolji uvjeti za rad, a na kraju obogatiti i društveni život - kazao je načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević. Dodao je kako će Astor postati novi društveni centar i prepoznatljivo mjesto okupljanja.

Ustupljena fotografija

Načelnik Kovačević podsjeća da je prije nekoliko godina Općina Donja Motičina financirala saniranje krova i da objekt ima pet prostorija, od kojih je većina prethodnih godina prikladno uređena. Uređenim prostorom Astora već sada se koristi udruga umirovljenika, ali objekt služi i za razna okupljanja mještana.
- Do sada smo uredili dvije velike prostorije, kapaciteta 80 osoba, koje povoljno iznajmljujemo našim mještanima za proslavu rođendana, krstitki, pričesti, krizmi i drugih važnijih događaja. No uredit ćemo još jednu veliku prostoriju, te će se kapacitet za okupljanje povećati - napominje Kovačević. Rekonstrukcija društvenog doma Astor, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebala bi biti gotova do kraja godine.