STEM kamp u organizaciji Mirovne grupe mladih Dunav

STEM kamp u organizaciji Mirovne grupe mladih Dunav

MGM Dunav
12.8.2024., 17:06
ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA

Brojni programi za mlade u Vukovaru: Radionice, kampovi i volonterski rad

VUKOVAR

U povodu Međunarodnog dana mladih nevladine organizacije koje rade s mladima u Vukovaru u ponedjeljak su predstavile javnosti rezultate u proteklom razdoblju i najavile buduće aktivnosti.

Europski dom Vukovar, PRONI centar za socijalno podučavanje/Info-centar za mlade Vukovar i Mirovna grupa mladih Dunav provode niz programa koji mladima otvaraju brojne mogućnosti za stjecanje novih vještina, učenje i istraživanje, a rad s mladima inspiracija je organizacijama i institucijama da s pomoću radionica, kampova, volontiranja i drugih oblika informiranja i neformalnog obrazovanja pruže podršku i omoguće kvalitetno odrastanje djeci i mladim ljudima u Vukovaru.

Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, navela je kako se od osnivanja bave mirotvornim radom, između ostaloga i kroz neformalnu mrežu "Mladi ujedinjeni u miru".

- Brojni mladi sudjeluju u različitim aktivnostima, a ove godine ta mreža obilježava 30 godina postojanja. Aktivno smo radili na proučavanju povijesti kroz osobne priče, u projektu su sudjelovali učenici vukovarske Gimnazije. Provodimo kreativne radionice, od jeseni započinjemo i rad na zaštiti okoliša. Dakako, nastavit ćemo s mirotvornim aktivnostima, jer vidimo kako je to važno ne samo za Vukovar i Hrvatsku već i za cijelu Europu - rekla je.

Karolina Šoš Živanović iz PRONI centra naglasila je kako im je svako ljeto radno, s obzirom na to da organiziraju razmjene mladih i njihovo volontiranje, a održali su i seminar za uspostavu partnerstva te uključili deset organizacija iz Europe.

- Uskoro počinje timsko volontiranje. Okupit ćemo u Pirovcu 16 mladih koji će 20 dana volontirati u lokalnoj zajednici. Za rujan planiramo niz aktivnosti, to prije što nam je odobren projekt čiji je cilj okupiti mlade iz sve četiri vukovarske srednje škole koji će detektirati stanje u gradu vezano uz govor mržnje, što će zabilježiti na fotografijama. Slijedit će razgovor s donositeljima odluka, što ne moraju nužno biti predstavnici politike - navela je i dodala kako će izložba fotografija biti postavljena u svim srednjim školama u gradu.

Martina Uglik, voditeljica programa i projekata u Mirovnoj grupi mladih Dunav, istaknula je kako su protekle tri godine bili iznimno aktivni u radu s mladima, pri čemu su u fokusu bili robotika i razvoj STEM-a.

POTPORA GRADA

Dogradonačelnik Vukovara Filip Sušac pohvalio je rezultate rada vukovarskih udruga s naglaskom na kvalitetnim programima koji obuhvaćaju velik broj volontera koji dolaze u grad i upoznaju se s kulturom. - Razvoj civilnog društva važan je u svakoj zajednici. Zanima nas i kako i što mladi rade, ali i kako im možemo biti oslonac u provedbi programa - poručio je Sušac.

Neizostavne su i aktivnosti vezane uz suvremenu kulturu i umjetnost, debate, filmske večeri, večeri poezije i digitalnog crtanja, jer u djece nastoje razviti kreativnost i omogućiti joj korištenje različitim alatima kako bi razvijala svoje talente.