USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
9.8.2024., 08:28
PROCIJENJEN NAJVRJEDNIJI DIO

Stara kupka postaje doma za stariju braniteljsku populaciju?

BREZNICA ĐAKOVAČKA

Nakon što je kompleks Stare kupke, nekada nadaleko poznatog lječilišta na izvorima sumporne i druge vode, podijeljen u nekoliko tehnoloških cjelina i dan na procjenu zbog prodaje, poznata je vrijednost najvrjednije i najperspektivnije cjeline - one što obuhvaća tzv. novi dom, građevinu najnovijeg datuma u sklopu Kupke, stari hotel i restoran - približno dva milijuna eura.

Općina Levanjska Varoš, koja je kompleks kupila prije četiri godine u stečaju sada već bivše zdravstvene ustanove u Osijeku tragično preminule Vesne Veger, i to podignutim kreditom pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj čiji anuiteti toj jedinici lokalne samouprave nakon isteka počeka već neko vrijeme stižu na naplatu, odlučila se na prodaju tog dijela, a neke bi zadržala i dalje u svome vlasništvu. Nakon kupnje Stare kupke preko elektroničke javne dražbe Općina je počela raskrčivanje i rašćišćavanje u međuvremenu zapuštenog kompleksa te mu riješila osnovnu infrastrukturu. U postojećim prostornim i drugim uvjetima krenula je u povratak života u Kupku, pa su tu lani i preklani organizirani adventski programi i sl. Stariji se sjećaju zlatnih vremena Kupke, dok je bila u okrilju bivšeg PIK-a Đakovo; kada je bila mjesto lječilišnog turizma, ali i odmora, zabave na ljetnoj terasi restorana uz živu glazbu. Bio je tu i bazen i drugi sadržaji.

U više navrata pokazan je interes za Kupku ili bar njezine dijelove, no bez daljnjih koraka, bilo je i pisama namjere, a prošle je godine kompleks obišao, podsjeća Tidlačka, osobno ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, tada u traženju pogodne lokacije za veteranski centar u Slavoniji. Do realizacije te ideje na ovoj lokaciji nije došlo, no oči Općine Levanjska Varoš i dalje su uperene u spomenuto ministarstvo. Varošani, naime, smatraju kako je ovaj dio Stare kupke s već postojećom infrastrukturom, kao i daljnjim uređenjem pogodan za otvaranje doma za stariju braniteljsku populaciju.

- Nakon procjene idemo korak dalje - u pregovorima smo s Ministarstvom branitelja u smjeru doma za stariju braniteljsku populaciju jer takvih domova nedostaje, pa branitelji završavaju u domovima za starije bez primjerenih uvjeta za njihovo umnogome narušeno zdravstveno stanje zbog ranjavanja i proživljenoga u ratu. Postojeći tzv. novi dom u sklopu Kupke u Breznici Đakovačkoj idealan je za to, pa idemo u tom smjeru jer je ta zgrada već pri izgradnji prilagođena za taj sustav i vrlo brzo bi se u njoj već u prvo vrijeme moglo osigurati stotinjak kreveta. No, dakako, ideja je u povojima, ali ide u dobrom smjeru, kaže načelnik Tidlačka.

Varoška bi Općina, nastavlja, uspije li to prodati, izgradila restoran, dovela ga do uporabne dozvole i dala ga u najam najmoprimcu koji se bavi ugostiteljstvom.

- Restoran bi zasigurno bio profitabilan jer bi se tu kuhala hrana za sve, dodaje varoški načelnik, a na sve to nadovezuje se i ponovno stavljanje u funkciju starog hotela. Plan za stari hotel je prodaja privatnoj osobi, uz dovođenje infrastrukture.

Ljekoviti izvori se neće prodavati

Dio kompleksa - izvore ljekovite sumporne vode, ističe načelnik Slavko Tidlačka, Općina ne bi prodavala, već ih zadržala u svome vlasništvu i dala u dugogodišnji najam, odnosno koncesiju, jer riječ je o resursima od općeg, javnog interesa. Uz sumpornu, Stara kupka u Breznici Đakovačkoj, dodaje, leži na još četiri vrste voda. Za postojeći bazen u sklopu Kupke plan je da se zatrpa te gradi novi, na drugoj lokaciji.ide

Općina je još prije kompleks podijelila u sedam cjelina, a tri obuhvaćaju spomenutu jedinstvenu procjembenu cjelinu - ovu s novim domom, starim hotelom i restoranom. Za sada je procijenjena samo ona, pa procjena ostalih dijelova velikog kompleksa bivšeg lječilišta tek slijedi.