17-godišnji David Aleksa iz Berka u vrhu je hrvatskih orača

17-godišnji David Aleksa iz Berka u vrhu je hrvatskih orača

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
7.8.2024., 07:59
najbolji orač na istoku Slavonije

Sedamnaestogodišnji David Aleksa iz Berka u vrhu je hrvatskih orača

ILAČA

Na 20. Županijskom natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije, održanom sredinom srpnja u Ilači, u kategoriji plug ravnjak najbolji je bio 17-godišnji David Aleksa iz Berka, nedaleko od Vukovara, koji je i godinu dana prije najbolje izorao svoju brazdu pred strogim sucima, a i na 18. Županijskom natjecanju u njegovu Berku, kada se prvi put natjecao, bio je najmlađi i najbolji te na svim tim natjecanjima stekao pravo predstavljanja najistočnije županije na državnim natjecanjima, gdje je također bio među najboljima.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovaj Berčanin, učenik vinkovačke Poljoprivredno šumarske škole, rođen je u Virovitici, gdje je njegov otac s obitelji bio u progonstvu nakon okupacije Berka 1991. godine, ondje je upoznao djevojku koju je oženio i plod te ljubavi je David, posljednjih godina najbolji orač na istoku Slavonije.

- Obitelj se poslije vratila u očev Berak, a u međuvremenu je tata kupio kuću i zemlju u Virovitici, pa obrađujemo zemlju i u Berku i u Virovitici. Kako se moji, i otac i djed, već dugo bave poljoprivredom, želim i ja nastaviti njihovim stopama kada završim sa svojim školovanjem. Naime, moj pokojni djed također je bio poljoprivrednik i on mi je veliki uzor u životu. U budućnosti se vidim kao mladi poljoprivrednik koji će ostati na selu i živjeti od toga.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na imanju se ne bavimo samo ratarstvom nego i stočarstvom. Od ratarskih kultura proizvodimo pšenicu, ječam, kukuruz, suncokret itd. Uzgajamo bikove, uzgajali smo i svinje koje su nam nažalost eutanazirali za vrijeme afričke svinjske kuge, no i dalje imamo želju i volju za bavljenje svinjogojstvom - kaže David, zaljubljenik u poljoprivredu i plodnu slavonsko-srijemsku zemlj,u koji još nije odlučio što će studirati nakon srednje škole, ali studij će sigurno biti vezan uz poljoprivredu, dodajući kako u radu na obiteljskom imanju sudjeluju svi članovi obitelji, čak i oni najmlađi...

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kada netko živi u ovakvom okruženju, nije čudno kada se odluči ozbiljnije baviti nečim što je dio njegove svakodnevice, poput obrađivanja i oranja zemlje.

- Prvi put sam se odlučio natjecati 2022. kada je bilo županijsko natjecanje u Berku na koje me je otac prijavio i tada je sve krenulo. Već sam tri godine zaredom prvak Vukovarsko-srijemske županije, a prve sam godine bio na državnom natjecanju u Prelogu i tamo zauzeo 4. mjesto. Prošle sam godine također bio na državnom natjecanju u Poreču, gdje sam zauzeo sjajno 2. mjesto, i to mi je ujedno i najdraži uspjeh. Iako ima starijih i iskusnijih orača od mene, svojim uspjehom sam pokazao što mogu i znam. Ove godine se nadam boljim rezultatima jer imam puno više iskustva i znanja i jer sam išao s hrvatskom reprezentacijom orača na Svjetsko natjecanje u Latviji. U oranju ima puno elemenata koje suci ocjenjuju i mora se jako paziti.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Najvažniji elementi su pravac, naori, kako su zaorani biljni ostatci i sl. Ja se prije natjecanja pripremam tako što si napravim sve kao i na natjecanju te tako treniram. Trening i trud pokazali su svoje te sam tako dokazao da nisu bitne godine, već trud i volja. No uz sav taj trud i trening potrebna je i podrška. Moja najveća podrška su prije svega moji roditelji i obitelj, a uz njih i kum, prijatelji, škola itd. Sada me očekuje državno natjecanje u Velikoj Gorici, 28. rujna gdje ću se potruditi postići što bolji rezultat – obećava 17-godišnji David Aleksa, koji je kao mlađi trenirao nogomet, ali zbog ozljede koljena morao je odustati od nogometa u kojemu bi sigurno, kao i u oranju, postigao puno...