Otočki pirati organiziraju 22. Biker's Weekend u Batini, na Zelenom otoku

Otočki pirati organiziraju 22. Biker's Weekend u Batini, na Zelenom otoku

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
7.8.2024., 09:23
BIKER’S WEEKEND 22. PUT U BATINI

“Otočki Pirati” ne krstare brodovima, nego motorima

Lefler: Neraskidiva je veza motociklističke kulture i rocka

BATINA

Otočki pirati ne krstare brodovima dalekim morima, pa čak ni čiklovima Dunavom, nego cestama - na motorima. Članovi su Motociklističkog kluba Island Pirates MC (na hrvatskom "Otočki Pirati"), osnovanog 2001., samo nekoliko godina od mirne reintegracije.

U kolovozu, prema tradiciji, organiziraju središnji klupski događaj - Biker's Weekend na Zelenom otoku u Batini, ove godine već 22. put.

Otočki pirati organiziraju 22. Biker's Weekend u Batini, na Zelenom otoku
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Naš klub okuplja motocikliste iz Baranje i Slavonije, predane motociklističkoj kulturi, čiji je cilj popularizirati motociklizam, rock glazbenu kulturu, stvarati zajednicu i organizirati programe povezane s tim. Motocikli nisu samo prijevozno sredstvo, nego je motociklizam način života, podrazumijeva pripadnost zajednici i donosi osjećaj slobode kao malo što drugo - kaže Laslo Lefler - Laci, predsjednik Island Pirates MC-a, koji je, kao i njegov brat Attila, jedan od "pirata", a često dijele i pozornicu nastupajući sa svojim bendom The Garden.

Vezu motociklističke kulture i rock and rolla "Otočki Pirati", kao i braća Lefler, smatraju bliskom, gotovo neraskidivom.

- Motociklizam i rock-glazba ogledaju se u želji za bijegom od sivila svakodnevice i potpunim doživljajem svakog trenutka života. Rock and roll je, čim se pojavio, postao popularan u motociklističkim zajednicama jer su energični gitarski rifovi i snažni bubnjarski ritmovi savršeno odgovarali adrenalinskom doživljaju vožnje motocikla. Motosusreti i festivali prirodno su okruženje za rock-bendove i glazbenike, oni nisu samo zabava nego i pridonose jačanju zajednice - ističe Lefler.

Zbog toga su na pragu novog tisućljeća "pirati" zaljubljeni u motociklizam za svoju sigurnu luku odabrali Zeleni otok, ne napustivši ga do danas. Ondje, doduše, nisu zakopali svoje blago, nego ga nose sa sobom, odnosno bolje je reći, voze (ga) kamo god krenu. Prošli su na tisuće kilometara, prepoznatljivi u svojim crveno-crnim prslucima, bojama koje su simbol kluba, što se može vidjeti i na ulazu u njihovo sjedište. Kako oni putuju na festivale i okupljanja prijateljskih klubova, tako će mnogi od njih i ove godine uzvratiti posjet.

BAJAGA I INSTRUKTORI PRVI PUT U BARANJI

Od 8. do 11. kolovoza Zelenim otokom odjekivat će zvuk motor jer 22. Biker’s Weekend počinje već u četvrtak u 20 sati nastupom rock-bendova Tehnološki višak i Mina. U petak, 9. kolovoza, pozornica će pripasti Bajagi i Instruktorima, što će, iako su osnovani prije 40 godina, biti njihov prvi koncert u Baranji. Predgrupa će im biti Nihil Chips iz Mađarske, a u noćnim će satima pozornicu preuzeti domaći Bled Leid.

U subotu, već od 10 sati, na redu su beach party i zabavne igre, a od 17.30 kreće defile. U 18.30 u središtu sela održat će se stunt show, gdje će iskusni motociklisti i kaskaderi izvesti spektakularne vratolomije na motorima. Ovi su događaji besplatni za posjteitelje. Navečer će publika uživati u koncertima Velorex GTI, Creedence Clearwater Revival Tribute Banda i Leko & Banda. Na 22. Biker’s Weekend ulaz je besplatan za one koji dolaze na motociklima, a za posjetitelje cijena ulaza je 15 eura, što vrijedi za cijelo trajanje događaja. Ulaznice za koncert Bajage i Instruktora (koje također vrijede za cijelo trajanje susreta) dostupne su u pretprodaji na eventim.hr i na ulazu od 18 sati.

- Svake nam godine Moto susret našeg kluba pruža priliku da ugostimo naše prijatelje, članove drugih klubova, čije događaje također redovito posjećujemo. Zeleni otok u Batini smatramo fantastičnim festivalskim mjestom s njegovim zelenim površinama, rekreacijskim zonama i pješčanom plažom uz Dunav. Stoga svakog kolovoza održavamo Biker's Weekend, na koji dolazi nekoliko tisuća motociklista i ljubitelja rock-glazbe i festivala. Uvjereni smo da će tako biti i ove godine jer smo pripremili bogat program. U proteklih su dvadesetak godina na Zeleni otok "doplovili" mnogi poznati glazbenici, pa nam tako u petak stiže Bajaga sa svojim Instruktorima - najavljuje Lefler.

Otočki pirati organiziraju 22. Biker's Weekend u Batini, na Zelenom otoku
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Članove kluba povezuje duh bratstva, a iako se smatraju dijelom supkulture, ponosni su što promiču vrline poput lojalnosti i solidarnosti. Da nisu jaki samo na riječima nego i na djelima, dokazuju tako što sudjeluju u organizaciji mnogih događaja u Batini i okolici te rado podržavaju društvene inicijative. Godišnje organiziraju nekoliko vlastitih programa i održavaju veze s brojnim klubovima u Hrvatskoj i susjednim zemljama.