Zgrada u kojoj je i kuglana, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Zgrada u kojoj je i kuglana

Marija Lešić Omerović
7.8.2024., 08:15
NA TEMELJU ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA

NK Radnički upravljat će i novom kuglanom

Prostor kuglane u naselju Šećerani daje se na upravljanje i korištenje za obavljanje redovitih aktivnosti te za zakup

ŽUPANJA

Novouređenom kuglanom u naselju Šećerani, koja će, na veliko zadovoljstvo brojnih građana, nekadašnjih i budućih rekreativaca, svoja vrata otvoriti u rujnu, upravljat će Nogometni klub Radnički - odlučilo je Gradsko vijeće, na temelju zaključka gradonačelnika Damira Juzbašića.
Prostor kuglane "Radnički" povjerava se Klubu na upravljanje i korištenje radi obavljanja redovitih aktivnosti te davanja u zakup. Klub je u obvezi održavati prostor i brinuti se o njemu te njime upravljati pažnjom dobrog gospodarstvenika, kao i dostavljati godišnje izvješće Gradu Županji o načinu upravljanja.

Okupljalište

Zamjenik gradonačelnika Petar Buljević podsjeća na to da je Radnički upravljao i starom kuglanom, koja zbog dotrajalosti već nekoliko godina nije u funkciji, a sada na upravljanje i formalno dobiva novu kuglanu u novoobnovljenom objektu, u kojemu su već desetljećima i njegove klupske prostorije. Privode se kraju rekonstrukcija i uređenje derutne zgrade u čijem će prizemlju biti otvorena najsuvremenija kuglana, s vrhunskom opremom. U modernom i lijepo uređenom prostoru, u okviru kojega će biti i ugostiteljski objekt, uživat će mnogi koji nestrpljivo čekaju okušati se u bacanju kugle i rušenju čunjeva na novim stazama. Kuglati mogu i djeca i stariji, zasebno, ali i u timovima, te je taj sport odličan povod za druženja i kvalitetno provođenje vremena, i kuglana će zasigurno privlačiti brojne rekreativce.

POZITIVNA PRIČA ZA LOKALNU ZAJEDNICU

Nakon odluke Gradskog vijeća u NK-u Radnički sastat će se i posložiti cijelu priču. “Jako me raduje što se i naši stariji sugrađani, koji su redovito kuglali dok je bivša kuglana bila u funkciji, raspituju kada će nova krenuti u rad. Svi se veselimo što će moći ponovno kuglati i kvalitetno provoditi vrijeme, a radit ćemo na tome da se i mladi što više aktiviraju i upoznaju s ovim zanimljivim sportom. Vjerujem da će od jeseni ovo biti jako dobra priča u našemu gradu, s pozitivnim učincima za cijelu lokalnu zajednicu”, zaključuje Pejaković.

To nam potvrđuje i Marko Pejaković, predsjednik NK Radnički, koji podsjeća na to da je Šećerana godinama bila okupljalište kuglaša, a tako će, uvjeren je, uskoro ponovno biti. Zahvaljuje Gradu što prepoznaje potrebe ne samo nogometnog kluba nego i svih stanovnika naselja Šećerane, koje je godinama, žale se, bilo sustavno zapostavljeno. Pohvalio je suradnju i zadovoljno ističe da je nova gradska vlast shvatila da u tome naselju nije dovoljno samo "šišati živicu", nego da ondje treba i ulagati i ljudima stvarati uvjete za kvalitetniji život, na čemu se u posljednje vrijeme dosta radi.

Najmodernija

I kuglana će pridonijeti oživljavanju toga naselja, reprezentativan će prostor biti mjesto okupljanja, rekreacije i druženja, što je i cilj projekta, čiji je nositelj Grad Županja. Zgradu je, podsjećamo, skupa sa susjednom, u kojoj je restoran Kristal i kinodvorana, Grad otkupio od Hrvatske industrije šećera.

Ovako će izgledati kuglana u Županji, ustupljena fotografija

Ovako će izgledati kuglana u Županji

Ustupljena fotografija

Godinama se u nju nije nimalo ulagalo, bila je u iznimno lošem stanju i sve se glasnije pričalo o njezinu rušenju. To je zabrinulo i uznemirilo članove Radničkog, koji okuplja brojnu djecu i mlade. Klub bi ostao bez svoga prostora, u kojemu je od 60-ih godina prošlog stoljeća. Grad Županja odlučio je reagirati i postati vlasnik zgrade, dubinski je obnoviti, a, prema procjenama, kompletna će rekonstrukcija i uređenje, od novih instalacija do krova, stajati oko 450.000 eura. Uz sportske prostorije kluba i kuglanu, u njoj se nalazi i manja dvorana, sa zasebnim ulazom i zasebnim sanitarnim čvorom. Ondje se mogu održavati javni skupovi, razni društveni događaji, otvaraju se razne mogućnosti njezina korištenja. Ugostiteljskim će objektom i kuglanom upravljati NK Radnički, što je i logično rješenje. "To nam jako puno znači, i za financiranje kluba. Zahvaljujući velikom razumijevanju Grada sačuvali smo naš prostor, što nam je od iznimnog značenja.

Obnova zgrade je pri kraju i ovo je stvarno velika stvar. Kuglana je jedna od najmodernijih u široj okolici, i svi se radujemo njezinu otvaranju”, kaže Marko Pejaković.