kupus vrt
Ustupljena fotografija
6.8.2024., 07:50
UKRADENO I OČISTE NA LICU MJESTA

Povrće na udaru čestih krađa, ali i žednih ptica

Povrtlari procjenjuju da ovoga ljeta krađa ima i više nego prije. Vrane oštećuju lubenice, krumpir... Šećerac na udaru i srna

ĐAKOVO

Ulica na samoj đakovačkoj periferiji, što paralelno "teče" sa željezničkom prugom na relaciji Osijek -Strizivojna/Vrpolje, Ulica Hedvige Deker, i ovoga ljeta na svojoj neparnoj strani, onoj baš uz spomenuti željeznički pravac, na meti je kradljivaca povrća iz vrtova.

Ono što su vrijedni vlasnici spasili od suše, nisu od dugih prstiju pa, umjesto u njihovim zdjelama za salatu i za druga jela te staklenkama i bocama za zimnicu, njihovo povrće nerijetko preko noći završava u tuđim torbama i vrećicama. Također, za ljetna jela poput sataraša, salate, a i zimnicu.

“Sve vade"

Ovih dana u više vrtova na kraju te ulice pokradeni su rajčica, paprika, luk, lubenice i drugi urod. Gotovo da to u ovoj ulici više i nije neka vijest. Na naš upit upućen Policijskoj upravi osječko-baranjskoj je li netko iz đakovačkog kraja prijavio ovakve krađe, iz PU nam odgovaraju da prijava krađa povrća nije bilo. Jedne je godine lopov ne samo povadio cijeli luk iz tuđeg vrta nego ga je odmah ondje i očistio, drsko ostavivši nakon krađe i smeće za sobom.

Ima li krađa i na površinama velikih povrtlara pitali smo dugogodišnjeg OPG-ovca Matu Kretonića iz Budrovaca koji odgovara potvrdno. Dapače, to više što mnogi od njih, osim u vrtovima uz kuću, površine pod povrćem imaju i dalje, u poljima.

- Krade se povrće koje se uzgaja na otvorenome, u polju, jer nemamo kontrole. I sam sam, krenuvši u obilazak površina i još neubranog uroda, znao nailaziti na pojedince u krađi, i to znance - kaže Kretonić.

Dodaje da krađe povrća, kao i kukuruza šećerca - mnogima ljetne poslastice, ima i ovoga ljeta, pa čak i više nego prije.

- Kriza je, velika je suša i u mnogim vrtovima propale su brojne kulture, pa se neki odluče i za tuđe. Krade se sve na što se naiđe - od kukuruza šećerca do kupusa, drugog povrća koje se sadi na otvorenome, u polju. Znaju se pokrasti čitavi dijelovi njive - kaže ovaj budrovački povrtlar. Što će od proizvodnje biti na otvorenome, u polju, ovisi koliko što treba zalijevati jer tu u pravilu nema vode.

Došao “po samo par glavica za kiseljenje”

Neki kradu za ručak, neki za zimnicu; Kretonić kaže - idu od njive do njive. - I sam sam neke zatekao; išao sam autom do njive da obiđem urod i zateknem znanca ondje. Uzimao je kupus; kaže, samo nekoliko glavica za kiseljenje. Umjesto takvog čina mogao je doći k meni i pitati me i dao bi mu ih. Drugom zgodom zatekao sam suseljana kako je pokupio luk i na pola lenije ga - čistio. Jedne godine ukrali su kukuruz šećerac u noći, i to iznutra, da se izvana ne vidi, zasigurno 2000 klipova. To nije za kuhanje, e to je za prodaju - kaže Kretonić.

Kretonić ističe i problem vrana, za koje procjenjuje da im se broj povećao; kaže, ptice su žedne i u potrazi su za vodom.

- Idu od usjeva do usjeva i sve vade. Kljunom razbijaju plodove - tikve, lubenice, šljive, oštećuju i krumpir i drugo te tako za sobom ostavljaju oštećeni urod, koji više nije za prodaju. Ljudi se žale na velike štete u poljima - kaže Kretonić.

Ne prijavljuju

Ovaj Budrovčanin upozorava i na problem srna, za koje kaže da u poljima kukuruza šećerca pojedu sav klas. Općenito, divljač pravi velike štete.

- Isto rade i vrane u prvim redovima table, nanesu kompletnu štetu u prvih pet-šest redova - dodaje Kretonić. Inače, šećerac je u prvom branju imao cijenu 0,70, a sada 0,30 eura po komadu.

- Ima ga još; tko je kasnije sadio, sada ga bere - dodaje Kretonić, koji dodaje kako povrtlari navedene krađe ne prijavljuju jer su premale vrijednosti.

- Jer, ukrade se koliko se može ponijeti - slikovito dočarava povrtlar Mato. No vrt po vrt, polje po polje, vrećica po vrećica... i eto osigurane cijele zimnice. Tuđim trudom.