Vukovarac Damir Pejić drugi put se bori s malignom bolesti; ljeto provodi u KBC Rebro

Vukovarac Damir Pejić drugi put se bori s malignom bolesti; ljeto provodi u KBC Rebro

Screenshot RTL
6.8.2024., 18:59
PO DRUGI SE PUTA BORI ZA ŽIVOT

Damirova bitka za život: Za novu pobjedu nad leukemijom treba mu donor

Maligna bolest dijagnosticirana mu je sa samo 11 godina, prije dva mjeseca ostao bez majke

VUKOVAR

Damir Pejić, šesnaestogodišnjak iz Vukovara, ljetne dane provodi u KBC-u Rebro u Zagrebu, gdje se drugi put bori za život.

Ovom je mladiću leukemija dijagnosticirana kada je imao samo 11 godina. Prvu je bitku dobio, no bolest se vratila i ponovno se bori za život. Tešku i emotivnu priču dodatno potencira to što je prije dva mjeseca ostao bez majke, koja je izgubila bitku sa zloćudnom bolesti.

Unatoč iznimno zahtjevnim okolnostima mladi Vukovarac pokazuje veliku snagu te vjeruje kako će i drugi put pobijediti leukemiju i nastaviti sa školovanjem i životom. O njegovu je stanju potkraj srpnja javnost saznala preko društvenih mreža kada je vukovarska Osnovna škola Siniše Glavaševića poslala apel za pomoć Damiru. Naveli su kako boluje od visokorizične akutne limfocitne leukemije te je za uspješno izlječenje potrebno naći dragovoljnog darivatelja koštane srži. Potencijalni darivatelj može biti bilo koje krvne grupe, s tim da je raspon godina definiran na 18 - 40.

“I najmanji korak u našem životu često je velika pomoć u životima drugih. Ako ste mlađi od 40 godina, učinite taj mali veliki korak za Damira", apelirali su iz škole.

PRIKUPLJANJE UZORAKA U OSAM GRADOVA

Prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica provodi se u osam transfuzijskih centara; u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku. Podrobnije informacije o samom postupku dobrovoljni darivatelji mogu pronaći i na stranici Zaklade Ana Rukavina, gdje je pojašnjeno kako se postaje darivatelj, tko to može biti, koja je procedura ulaska u Hrvatski registar i slično. Ako se može suditi po brojnim komentarima potpore, Damirova je priča emotivno dotaknula mnoge ljude u Hrvatskoj i svi se nadaju kako će se ubrzo pronaći odgovarajući donor kako bi hrabri mladi Vukovarac ponovno uspješno dobio bitku s teškom bolesti. No ovu bitku ne može dobiti bez pomoći.

U izjavi za RTL televiziju Damir je prije dva dana rekao kako je njegov dosadašnji životni put bio neuobičajen, ali se naviknuo.

- Jednostavno, takav ti je životni put i nema natrag. Ideš i znaš kako će to proći, a kada prođe, nastavit ćeš sve normalno. Meni se vratila bolest i idemo je drugi put pobijediti. U početku sam možda čak to najbolje podnio, a što se tiče majke, gledam kako Bog sve u životu daje s određenim razlogom i da je možda njoj olakšao muke, jer je gledala kako joj se dijete opet liječi, pa je nekako i nju spasio. Na sve gledam s pozitivnije strane - izjavio je Damir.

Zrinko Šalek, pedijatar u KBC-u Zagreb, naveo je kako je bolest od koje mladi Vukovarac boluje najčešća maligna bolest u dječjoj dobi, pojašnjavajući kako se radi o bolesti krvi, odnosno u krvi se javljaju zloćudne stanice. Poručio je kako je Damir trenutno stabilno, između dva ciklusa kemoterapije, no za ozdravljenje mu je potreban darivatelj matičnih stanica. U takvim slučajevima prvo se pretražuju članovi obitelji, braća i sestre, međutim Damir nema braće ni sestara, a nakon gubitka majke uz njega su ostali baka i ujak. Za novu pobjedu nad teškom bolesti potreban mu je odgovarajući donor kakvog trenutno nema u Nacionalnom registru.