HKGD "Dunav" Vukovar sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora u Bursi (Turska)

HKGD "Dunav" Vukovar sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora u Bursi (Turska)

HKGD "Dunav"
5.8.2024., 19:15
USPJEŠNO PREDSTAVILI HRVATSKU U TURSKOJ

Za članove HKGD-a Dunav radno ljeto, aktivne sve sekcije

VUKOVAR

Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav iz Vukovara i ovo ljeto, kao i mnoga prethodna, provodi radno, odnosno u nastupima i pripremama. Tako je folklorni ansambl društva sudjelovao u srpnju na 36. International Golden Karagöz Folk Dance Competitionu, i to kao jedini predstavnik Hrvatske. Na višednevnom festivalu prezentirali su hrvatsku tradicijsku kulturu na velikoj međunarodnoj smotri folklora, na kojoj su se okupili predstavnici 25 zemalja iz cijeloga svijeta.

“U Turskoj su članovi folklornog ansambla HKGD-a Dunav nastupili čak osam puta u šest dana i pokazali bogatstvo nošnji, pjesme i plesa, prije svega Slavonije i Srijema, ali i ostalih krajeva RH, u programu koji su za ovu priliku pripremili voditelj folklornog ansambla Zlatko Hegeduš i voditelj Tamburaškog orkestra Dario Hegeduš. Svečanost otvaranja festivala bio je pravi spektakl, a organizator se potrudio dati svakoj zemlji priliku da se predstavi u najboljem ambijentu i s videozidom na kojem se vijorila i naša hrvatska trobojnica, uz prikazivanje promotivnog videa zemlje iz koje predstavnici dolaze", naveli su iz ovog vukovarskog društva.

HKGD "Dunav" Vukovar sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora u Bursi (Turska)
HKGD "Dunav"

Dodali su kako je to za sve njihove članove koji su zastupali boje svoje zemlje bilo nezaboravno putovanje i vrijedno iskustvo koje će ih još više osnažiti i motivirati na još bolji rad na očuvanju hrvatske tradicijske kulture u Vukovaru.

Krajem srpnja uslijedile su nove nagrade za "Dunavaše" budući da im je Vukovarsko-srijemska županija uručila pehare i medalje za osvojeno drugo i treće mjesto u dvije kategorije na dječjoj županijskoj smotri folklora u Vinkovcima. Iz društva poručuju kako neće praviti pauzu u radu i navode kako je starija dječja folklorna skupina spremna za ljetnu turneju po Istri. I ovaj će put s početkom nove školske godine otvoriti vrata novim članovima, odnosno odraditi upise u članstvo.

Ovo je društvo jedno od najstarijih u Vukovaru i s ponosom nastavljaju stoljetnu tradiciju djelovanja Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva ''Dunav'', osnovanog 1867. godine. Nositelji su brojnih kulturnih događanja i posljednjih 20-ak godina kontinuirano imaju 110-120 članova, pripadnika svih generacija, koji slobodno vrijeme posvećuju glazbi, plesu, pjevanju i sviranju na tamburaškim tradicijskim instrumentima. Prioritetni zadatak im je njegovanje i očuvanje hrvatske tradicijske kulture.

Imaju tri folklorne sekcije, tamburašku učionicu, tamburaški orkestar i folklorni zbor.