SLATINA, Počast poginulim hrvatskim braniteljima, 04.08.2024., snimio Petar Žarković

SLATINA, Počast poginulim hrvatskim braniteljima, 04.08.2024., snimio Petar Žarković

Petar Žarković
5.8.2024., 16:38
DAN POBJEDE

Vijenci za branitelje i misa za domovinu

Samo živeći s Bogom možemo graditi i učiniti plemenitom i ljepšom našu domovinu

SLATINA

Prigodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Grad Slatina danas je upriličio svečanost polaganja vijenaca i upaljenih lampiona u počast svim poginulim, nestalim, stradalim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku 136. slatinske brigade vijence i upaljene lampione položili su predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, predstavnici Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Juricom Culejom, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade brigadni general Josip Černi, predstavnici Policijske postaje Slatine predvođeni načelnikom Miroslavom Babićem, gradski vijećnici i predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Tomićem i obnašateljem dužnosti gradonačelnika Slatine Ilijom Nikolićem, te ravnatelji i direktori gradskih ustanova i poduzeća.

Vijenci i lampioni položeni su zatim i kod Križa mučenika na slatinskom gradskom groblju, koji je podignut u spomen na "stotine hrvatskih sinova koji su u travnju 1944. položili živote za našu domovinu Hrvatsku" i koji počivaju na tom groblju, kao i na sve one koji su dali živote za Hrvatsku u 2, svjetskom ratu i poraću te u Domovinskom ratu. Poginulima za Hrvatsku posebno su se poklonili predstavnici Udruge Hrvatski domobran na čelu s predsjednikom Ivanom Levarom.

Molitvu u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje predvodio je župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić, koji je u župnoj crkvi služio i misu za domovinu i za hrvatske branitelje.

– Kad pokušamo usporediti sebe, naš svijet i našu domovinu danas s onim što je bilo prije 30 godina za vrijeme rata, s onim što su činili pravi, istinski hrvatski branitelji, osjećamo nostalgiju u srcu jer kao da smo se udaljili od tih ideala i snova za koje su oni živjeli. Nisu tražili svoje koristi u ono vrijeme, nego su iz ljubavi prema domovini pošli u rat, u nepoznatu neizvjesnost, spremni položiti život, proliti krv za svoju domovinu, za dobro svoje obitelji i našega hrvatskog naroda. A kad pogledamo svijet i stanje kod nas danas, nekako s tugom možemo zamijetiti kako je sve više onih koji u svemu traže vlastitu korist i zaradu… Budimo zahvalni našim hrvatskim braniteljima za njihovu ljubav, žrtvu i trud koji su ugradili u našu domovinu, a onda i u živote svakoga od nas. Budimo zahvalni i molimo Gospodina danas za dar te zahvalnosti. Samo živeći po Euharistiji i s Bogom možemo graditi i možemo učiniti plemenitom i ljepšom našu domovinu. – rekao je uz ostalo u svojoj propovijedi na misi za domovinu župnik Hrgić.

Večer uoči gradskog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, upaljenim lampionima i molitvama kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade te kod Križa mučenika na gradskom groblju svojih poginulih i preminulih suboraca prisjetili su se prvi pripadnici 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde Slatina, ujedno obilježivši 31. obljetnicu osnutka svoje postrojbe.