VLADIMIR GRGURIĆ
5.8.2024., 19:07
35 MALIH VATROGASACA

U DVD-u Orahovica svakog dana sve više djece: Za nagradu s igračima Dinama

ORAHOVICA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica protekle dvije godine zlatnim slovima piše povijesne stranice društva. Naime, nakon dugog niza godina bez djece i škole vatrogastva, danas, zahvaljujući prije svega tajnici Suzani Grgurić, ponovno se čuje dječji smijeh i vriska iz orahovačkog vatrogasnom doma. Naime, 35 djece, ili, kako ih u društvu nazivaju, Malih vatrogasaca, redovno radi, trenira i vježba i ono što je najvažnije uživa.

VLADIMIR GRGURIĆ

- Počeli smo 2022., kada smo obilježavali 140 godina postojanja i rada i u tom povodu snimali dokumentarni film o našem društvu. Nismo tada željeli da taj film bude izrađen bez djece. Tada sam obavila niz telefonskih poziva, roditeljima predstavila projekt Malih vatrogasaca i već drugi dan na snimanju pojavilo se 21 dijete. Krenuli smo, organizirali sastanke, dogovore i radionice s djecom, predstavili plan i, dan po dan, danas je na popisu 35 djece - kaže tajnica i voditeljica Malih vatrogasaca Suzana Grgurić. Osim redovnih vatrogasnih vježbi, društvo stalno organizira niz društvenih aktivnosti poput kviza, igranja društvenih igara, radionica... U suradnji s Crvenim križem grada Osijeka nekoliko puta godišnje djeca idu na kupanje na bazen navedenog društva na Merkuru u Orahovici, organiziraju im se razni izleti.

“Ako nemaš djece, nemaš ni budućnosti”

Ovim velikim projektom Malih vatrogasaca koji je pokrenula tajnica Suzana Grgurić oduševljeni su svi od vodstva društva do roditelja. - Ako nemaš djece, nemaš ni budućnosti i zato je ovo što danas imamo veliko bogatstvo. Hvala svim roditeljima na povjerenju, a mi ćemo se truditi da i dalje nastavimo ovim tempom - rekao je predsjednik društva Tomislav Pezić. Jelena Mikičić majka je male vatrogaskinje Tene. - Doista svaka pohvala vatrogascima, prije svega tajnici Suzani, koja daje cijelu sebe u ovu priču. Ovo malo tko ima i mi smo sretni što za našu djecu ovo postoji - rekla je Jelena.

- U našem vatrogasnom domu gostovale su braniteljske udruge, pripadnici HGSS-a, održana im je radionica Žene u vatrogastvu, gdje su vatrogaskinje našeg društva i s područja županije pokazale da su žene ravnopravne s muškima u svim vatrogasnim intervencijama. Sada već imamo niz planova za nove aktivnosti, a ono što nam prvo dolazi je jedna vrsta nagrade za svu našu djecu za vjernost i redovni dolazak na treninge. Naime, 17. kolovoza naši Mali vatrogasci izvest će na travnjak stadiona Maksimir igrače Dinama i Šibenika u sklopu 3. kola Super sport 1. HNL-a, a prije toga svi zajedno posjetit ćemo i zagrebački Zoološki vrt – zaključila je Grgurić.