Kušali rijetke sorte rajčica kakvih još u prodaji - nema
Sve su to stare sorte čije se sjeme čuva i prenosi s koljena na koljeno među 40-ak uzgajivača
VINKOVCI
Stanovnici grada na Bosutu imali su (rijetku) priliku kušati čak 20-ak sorti rajčica, od kojih su mnoge zapravo već i poprilično zaboravljene i uzgajaju ih tek malobrojni entuzijasti, pa ih u prodaji uglavnom - i nema. Donijeli su ih u Vinkovce uzgajivači iz Srijema, članovi tovarničke Udruge uzgajivača tikava, bundeva, rajčice, te starih i egzotičnih sorti što još od svog osnivanja 2015. godine nosi naziv "Breskorka", po zimskoj tikvi za pečenje koja se, kako kažu, stoljećima uzgaja u Srijemu i nekad je bila izvor prehrane, a danas je delikatesa.
Osim raznovrsnih rajčica, na štandovima u središtu grada bilo je i tikvica, bundeva, paprika, trpkih bobica aronije, bamije, grožđa i jabuka, staklenki meda... ali i pogačica s čvarcima, kulena i slanine, a dodatna zanimljivost kojoj znatiželjni posjetitelji mahom nisu odoljeli bio je - kruh namazan domaćom svinjskom masti. Rajčica je, ipak, bila u središtu zbivanja te subotnje večeri u Vinkovcima, a i samo je događanje nazvano "Dan rajčica" i dosad je održano samo nekoliko puta. Osim u najstarijem europskom gradu rajčice su "gostovale" proteklih godina i u Vukovaru. - Sve su to stare sorte čije se sjeme ne kupuje, već se čuva i prenosi s koljena na koljeno - reći će predsjednica udruge iz Tovarnika, 45-godišnja Jelena Horvatović, i dodati kako je "Breskorka", sa svojih oko 40 članova, i jedina na istoku Hrvatske koja takvu manifestaciju, jednom godišnje, organizira. Odazivom su Vinkovčana, pak, zadovoljni.
- Podosta je građana došlo do naših štandova, razgledalo i kušalo rajčice ili druge proizvode naših 15-ak članova, koliko ih ove godine sudjeluje. Poneki su pitali i za savjet oko uzgoja starih sorti, a mi uvijek rado podijelimo stečena znanja i iskustva, jednako kao što i sjemena razmjenjujemo i poklanjamo - kazuje Horvatović.
Među uzgajivačima svoje proizvode predstavila je i obitelj Krunoslava Peića, za čijim su štandom o ukusnim rajčicama znalački pričale i Helena (14) i Valentina (10), pokazujući posebno slatke male žute rajčice ili sočne "divovske" ili one sitne, cherry rajčice, pa tzv. volovsko srce... Da izložba i degustacija u gradu na Bosutu budu začinjene tradicionalnom glazbom, pobrinula se, sa svojom bisernicom, 14-godišnja Tena.
- Ima nas uzgajivača dovoljno, svatko se odluči za nekoliko sorti, od 5 do 6, tako da se održava naša banka sjemena. Ove godine bilo nam je malo teže, zbog suše, ali se izborimo i s tim jer se svi uzgojem starih sorti bavimo iz ljubavi i želje da se ih očuva - zaključio je Peić.