USTUPLJENO
2.8.2024., 07:43
u srpnju proveli pet akcija

Vinkovački Crveni križ među najuspješnijima u akcijama dragovoljnog davanja krvi

VINKOVCI

Jedna je od aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i organizacija i provođenje akcija dragovoljnog davanja krvi, u čemu je među najuspješnijima u Hrvatskoj.

U srpnju su proveli pet akcija ne samo u Vinkovcima nego i u Nijemcima i Rokovcima-Andrijaševcima te u vinkovačkoj u Vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi", gdje su se u humanosti iskazali pripadnici Hrvatske vojske. Unatoč izuzetnoj vrućini akciji u Rokovcima i Andrijaševcima, posljednjih dana srpnja odazvale su se čak 42 osobe i za samo dva sata trajanja akcije krv je darovalo 35 osoba, od kojih su 24 muškarca, a 11 žena.

- Prvi put krv su darovali jedan muškarac i jedna žena, a u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije odazvalo se čak 35 osoba i za dva sata trajanja akcije krv su darovale 32 osobe, od kojih su 23 muškarca i 9 žena, a krv su prvi put darovala dva muškarca i jedna žena - komentiraju zadovoljno iz GD CK Vinkovci i dodaju kako se akciji u povodu Dana grada Vinkovaca u vojarni odazvalo trideset troje pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske, a darovana je 31 doza krvi.

USTUPLJENO

- Pripremili smo program akcija dragovoljnog davanja krvi u kolovozu i već u utorak, 6. kolovoza prva je akcija od 9 do 14 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, istog dana, ali od 15 do 17 sati imamo akciju u prostorijama Općine Stari Jankovci, a u subotu, 17. kolovoza od 8 do 13 sati akcija je opet u našim prostorijama u Vinkovcima. U četvrtak, 29. kolovoza smo u Nuštru od 13 do 16 sati u dvorani Streljačkog kluba Nosteria. Svakih 15 minuta bit će planirane po 4 osobe, a darivatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom davanja krvi. Molimo vas ponesite svoju osobnu iskaznicu i darujte krv. Provjerite svoje zdravlje – spasite nekome život ! - poručuju iz GD CK Vinkovci.

Osim toga, u GD CK Vinkovci imaju još aktivnosti kojima žele privući mlade da se priključe svjetskoj humanoj obitelji Crvenog križa. Tako se Malonogometni klub Aurelia Futsal u okviru programa ljetnog športsko-edukativnog kampa posebno posvetio svestranom razvoju mladih, pa je osim treningom i zdravom prehranom svaki dan bio ispunjen posjetima brojnim gradskim institucijama gdje su polaznici mogli naučiti puno korisnih stvari. U Crvenom križu su uz pomoć Tene i volonterki Ive i Nike naučili o zorno prikazanim ozljedama koje se "koriste" na natjecanjima mladeži Crvenog križa, kako pružiti prvu pomoć u slučaju ozljede na sportskom polju, ali i u svakodnevnom životu.