SLATINA, Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina", 02.08.2024., snimio Petar Žarković

 Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina"

Petar Žarković
2.8.2024., 10:51
"OLUJA OD VOĆINA DO KNINA"

460 kilometara biciklima za poginule hrvatske branitelje

Biciklistički maraton povezuje Voćin kao simbol našeg stradanja i Knin kao simbol pobjede

SLATINA

Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizira 7. biciklistički maraton pod nazivom "Oluja od Voćina do Knina".

Sudionici maratona su članovi biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije pod nazivom VBR (veterani, branitelji i rekreativci) Pavo Tutenov, Tomislav Kolec, Mario Kovač i inicijator maratona Mato Bubaš, uz logističku pratnju Željka Strake i Ozrena Rastije. Oni su krenuli danas (petak) u 7.00 sati iz Voćina na put dug 460 kilometara, koji će voziti u tri etape: danas od Voćina preko Slatine i Virovitice do Petrinje, sutra (subota) od Petrinje do Korenice i u nedjelju od Korenice do Knina. Dio prve dionice od Voćina do Virovitice biciklirao je i predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Jurica Culej.

SLATINA, Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina", 02.08.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Nakon dolaska u Knin tradicija je da se sudionici maratona sa svojim biciklima popnu na kninsku tvrđavu i time obilježe završetak putovanja. Na dan obljetnice Oluje 5. kolovoza maratonci VPŽ Glasnici istine pod vodstvom Pave Tutenova trče od Čavoglava do Knina, a biciklisti će im služiti kao logistika, da bi potom svi zajedno sudjelovali na središnjoj svečanosti obilježavanja obljetnice Oluje.

SLATINA, Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina" odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini, 02.08.2024., snimio Petar Žarković

Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina" odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini

Petar Žarković

Uoči polaska biciklisti su odali počast poginulim i nestalim mještanima kod spomenika u središtu Voćina zajedno s načelnikom Općine Voćin Predragom Filićem i predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, sat vremena kasnije u Slatini su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Parku 136. slatinske brigade, a u 9,30 sati kod spomenika poginulim braniteljima i policajcima u Virovitici.

SLATINA, Sudionici biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina" odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini, 02.08.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Sudionike biciklističkog maraton u Slatini su dočekali članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić kao suborac biciklista i sudionik Oluje. Nakon što su polaganjem upaljenih lampiona odali počast poginulim braniteljima, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ te organizator i sudionik maratona Mato Bubaš zahvalio je svima koji su dočekom u Slatini iskazali podršku biciklistima.

– Iskreno se nadam da ćemo uspješno doći do cilja, kao i prijašnjih godina, nakloniti se žrtvama Domovinskog rata i susresti se s maratoncima koji trče od Čavoglava do Knina i sa svima vama koji putujete autobusom za Knin i da ćemo svi zajedno obilježiti Dan Oluje i Dan hrvatskih branitelja. – rekao je Mato Bubaš, zahvalivši Športskoj zajednici Virovitičko-podravske županije, koja je biciklistima osigurala vozilo za logističku pratnju i za povratak iz Knina.

SLATINA, Doček sudionika biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina" uj Slatini, 02.08.2024., snimio Petar Žarković

Doček sudionika biciklističkog maratona "Oluja od Voćina do Knina" u Slatini

Petar Žarković

Bicikliste je pozdravio Ilija Nikolić, izrazivši zadovoljstvo što ih uime Grada Slatine i svoje ime može ispratiti na ovaj daleki put, sa željom da se nitko ne ozlijedi, te što se i na taj način povezuju Voćin kao simbol našeg stradanja i Knin kao simbol pobjede.

Pokrovitelj 7. biciklističkog maratona je Ministarstvo hrvatskih branitelja.