Ukrajinska djeca s odgajateljicama i organizatorima njihova boravka u Slatini

Ukrajinska djeca s odgajateljicama i organizatorima njihova boravka u Slatini

Petar Žarković
1.8.2024., 12:57
NAKON LJETOVANJA U HRVATSKOJ

Ukrajinska djeca vratila se u svoj ratom zahvaćeni Černihiv

U slatinskom EPIcentru Sequoia za goste iz Ukrajine organizirana je oproštajna večer

 

SLATINA

Skupina od dvadesetero ukrajinske djece s dvije odgajateljice i dvojicom vozača danas (četvrtak) je napustila Slatinu i povratkom u ratom zahvaćeno područje ukrajinske Sumske oblasti završila svoj ljetni boravak u Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji.

Tim povodom sinoć (u srijedu) za sve njih u Posjetiteljskom EPIcentru Sequoia Slatina organizirana je oproštajna večer, na kojoj su se okupili organizatori i sudionici brojnih aktivnosti Ukrajinaca za njihova boravka u Hrvatskoj. Deset dana daleko od svakodnevnog straha, uzbuna, granatiranja i razaranja, organizirala im je slatinska volonterka Helena Hegediš uz pomoć obnašatelja dužnosti gradonačelnika Slatine Ilije Nikolića i brojnih donatora, na zamolbu hrvatske veleposlanice u Ukrajini Anice Djamić.

Oproštajna večer u EPIcentru Sequoia

Oproštajna večer u EPIcentru Sequoia

Petar Žarković

Volonterka Hegediš kaže da je njihovo desetodnevno putovanje kroz Virovitičko-podravsku županiju bilo sadržajno i prepuno aktivnosti jer obišli su cijelu županiju od istoka do zapada, Viroviticu, Slatinu, Orahovicu i orahovačko jezero, bili su na Višnjici, na Jankovcu, u Adrenalinskom parku u Velikoj, Geo-infocentru u Voćinu, u Dravskoj priči u Noskovcima, tako da su vidjeli većinu atraktivnih lokacija koje ta lijepa županija ima. Ukrajinska djeca u Slatini su prisustvovala manifestacijama Slatinsko ljeto i Ljeto u kinu, razgledali su župnu crkvu sv. Josipa i Zavičajni muzej, u Viroviticu su posjetili izložbu "Virovitica voli vlakove", u Višnjici su sudjelovali na Olimpijadi starih sportova, a posebno zadovoljstvo bilo je kupanje na orahovačkom Jezeru.

– Zahvaljujem obnašatelju dužnosti gradonačelnika Slatine Iliji Nikoliću na pomoći i suradnji, i na svemu što je pružio ovoj djeci, kao i gradonačelnicima Virovitice i Orahovice, načelnicima općina Sopje, Voćin i Čačinci, turističkim zajednicama Virovitice i Virovitičko-podravske županije, ravnateljima ustanova, Parku prirode Papuk, Park-šumi Jankovac, Dravskoj priči u Noskovcima, Pučkom otvorenom učilištu Slatina, pizzeriji Ivona, slastičarki Sandri Jadek i svim poduzetnicima i drugim osobama koje su također željele pomoći djeci iz Ukrajine. Zahvaljujući svima njima ukrajinska djeca su svugdje bila dobrodošla. Posebna zahvala ide predsjednici Društva Naša djeca Slatina Ivani Strupar i volonterkama društva jer one su svaki dan pratile djecu i pomagale u koordinaciji. Osim toga, zagrebačka tvrtka ProAkustik i Slatinčanka dr. Felicita Mahović u suradnji s Crvenim križem Slatina pomogli su organizaciju lijepog jednodnevnog putovanja djece u Novi Vinodolski, tako da su osjetili i zelenu i plavu Hrvatsku. Svima zahvaljujem što su se uključili u ovu akciju i što su pomogli da ova djeca odu iz Hrvatske s osmijehom na licu. – rekla je Helena Hegediš.

Ilija Nikolić i Helena Hegediš uručili su Ukrajincima prigodne darove

Ilija Nikolić i Helena Hegediš uručili su Ukrajincima prigodne darove

Petar Žarković

Zadovoljstvo omogućavanjem desetodnevnog boravka ukrajinske djece daleko od ratom zahvaćenog područja izrazio je i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, koji je osigurao smještaj djece u kompleksu EPIcentra Sequoia u Slatini. – Drago mi je da smo im bar na kratko uspjeli odvratiti misli i tužne slike iz njihove domovine i što će sa sobom ponijeti slike svega lijepoga što su ovdje vidjeli i proživjeli. Djeci smo priuštili miran i ugodan odmor u sigurnom i mirnom okruženju te im omogućili da upoznaju kraj između Drave i Papuka, ali i puno više od toga, – rekao je Nikolić, zahvalivši također svima koji su pomogli uljepšati boravak te djece u Hrvatskoj.

Helena Hegediš i Ilija Nikolić s ukrajinskim odgajateljicama i dobivenim lutkama u ukrajinskim narodnim nošnjama

Helena Hegediš i Ilija Nikolić s ukrajinskim odgajateljicama i dobivenim lutkama u ukrajinskim narodnim nošnjama

Petar Žarković

Govoreći o ljetovanju u Hrvatskoj, voditeljica ukrajinske djece odgajateljica Tetyana Strihar istaknula je neočekivanu ljepotu kontinentalnog dijela naše zemlje i gostoljubivost i srdačnost hrvatskih ljudi, zbog čega su se osjećali kao da su kod svoje kuće. – Djeca su uživala u prekrasnoj prirodi, a najviše im se svidjelo što je ovdje mir, – rekla je voditeljica Strihar zahvalivši svima koji su im organizirali tako lijepo ljetovanje.

U znak zahvalnosti ona je Iliji Nikoliću poklonila dvije lutke u ukrajinskoj narodnoj nošnji, a Ilija Nikolić, Helena Hegediš, Ivana Strupar i volonterke Društva Naša djeca uručili su ukrajinskoj djeci majice virovitičke tvrtka Grafiti Becker i darove koje je za njih pripremila Turistička zajednica VPŽ, a koji su sadržavali županijske promotivne materijale, prigodni suvenir, licitarsko srce i čokoladu Mikado, jer to je prva čokolada s rižom u svijetu proizvedena u hrvatskoj tvornici čokolade Zvečevo.

Za ukrajinsku djecu pripremljeni su prigodni darovi

Za ukrajinsku djecu pripremljeni su prigodni darovi

Petar Žarković