HNK ĐAKOVO CROATIA
1.8.2024., 20:00
SANIRANJE POSLJEDICA NEVREMENA

Tribinama stadiona trećeligaša - HNK Đakovo Croatia nova konstrukcija

Krov će biti od panela, na koji će se u budućnosti moći postaviti i solarni paneli

ĐAKOVO

Dok Bošnjaci saniraju goleme štete od nedavnog razornog nevremena, i Đakovčani još rješavaju posljedice nevremena koje je njihov kraj zadesilo potkraj svibnja kada je, zbog jakog vjetra i kiše, stradao i kompleks stadiona trećeligaša - HNK Đakovo Croatia, člana 3. NL - Istok.

Zbog jakog vjetra tribine su tada ostale bez krovišta, odnosno južni dio tribina, i bez njega su još uvijek. Vjetar je limeni pokrov bacio na stan domara i srušio tada tamošnji dimnjak. Od tada Klub pronalazi rješenje, i to dugoročno, za taj dio stadionskog kompleksa.

Prema riječima njegova predsjednika Ivana Mikulića, izrađeno je idejno rješenje, idejni projekt rekonstrukcije tribina. Izradio ga je đakovački Circulus.

Prve tribine iz 1933., u II. svjetskom ratu - njihovo drvo za obrambene svrhe

Tribine đakovačkog stadiona imaju zanimljivu povijest; prema riječima tajnika HNK Đakovo Croatia Željka Kovača, prve tribine izgrađene su 1933. - Bile su to drvene tribine koje su za vrijeme II. svjetskog rata bila srušene - njihovo drvo korišteno je kao obrana - iznosi tajnik Kovač zanimljivu cvebu iz gradske, ali i stadionske ratne prošlosti. Potom su 1950. godine sagrađene nove tribine. Također su, dodaje Kovač, bile drvene. Godine 1978. njihov donji, drveni dio je srušen i zamijenjen betonskim dijelom. - Ostalo je staro krovište iz 1950. godine. Sadašnji, limeni pokrov tribine su dobile 2012. godine - kaže Kovač. Podsjetimo, te iste, 2012. godine došlo je i do spajanja dvaju đakovačkih nogometnih klubova - Đakova i Croatije u HNK Đakovo Croatia. Sjedalica je u natkrivenom dijelu tribina 596, a na istočnoj, nenatkrivenoj strani 432 su sjedeća mjesta, ukupno njih 1028.

- Rekonstrukcija bi trebala obuhvatiti potpuno novu konstrukciju tribina, sve staro se uklanja i postavljaju se novi elementi. Krov bi trebao biti od panela - pet ili osam centimetara, na koji će se u budućnosti moći postaviti solarni paneli zbog uštede energije - najavljuje Mikulić.

Za sada je predviđeno da se na tribine vrate postojeće sjedalice, no intencija je Kluba da se i taj dio, kako budu dopuštale mogućnosti, zamijeni novima.

Tribine đakovačkog stadiona i

Tribine 

USTUPLJENO

- Prije vraćanja postojećih sjedalica ili postavljanja novih odradit će se hidroizolacija donjeg dijela tribine kako ne bi dolazilo do curenja u svlačionice i klupske prostorije - dodaje predsjednik HNK Đakovo Croatia.

Početak radova nije definiran; u Klubu se nadaju da će sva dokumentacija biti riješena tijekom ove godine - u listopadu i studenom, a da bi radovi na novoj konstrukciji trebali započeti početkom 2025. godine.

- Na sastanku s projektantom rečeno je da će se nakon dovršetka idejnog rješenja znati i financijski dio, pa očekujemo da će to biti uskoro. Svi su akteri, Grad prije svega, kao i Osječko-baranjska županija, a očekujemo i Ministarstvo sporta te HNS, pokazali želju da se pripremne radnje odrade što prije - kaže Mikulić. Troškove po projektu snosi Grad Đakovo kao investitor jer je vlasnik svih građevina.