Dron koji zaprašuje komarce tvrtke Deratizacija Gospić
CROPIX
1.8.2024., 08:01
EFIKASNOST I UČINKOVITOST

Protiv komaraca dronovima usred bujne vegetacije

Poplavna područja često su nepristupačna, ali dronovi omogućavaju pristup svim lokacijama

Tvrtka Deratizacija Gospić na istoku Hrvatske odnedavno je poznata po sprječavanju najezda komaraca, i to dronovima.

Kako je pojasnio direktor Dražen Vađić, na ideju da koriste dronove za larvicidne tretmane došli su ponajprije zbog iznimne efikasnosti ove tehnologije.

Tim tvrtke Deratizacija Gospić koji dronom zaprašuje komarce

Tim tvrtke Deratizacija Gospić koji dronom zaprašuje komarce

CROPIX

- Poplavna područja često su krajnje nepristupačna, a bespilotni zrakoplovi omogućavaju pristup svim lokacijama. Njihove modificirane kamere brzo i precizno detektiraju vodene površine, čak i usred bujne vegetacije, a softver omogućava automatski izračun i preciznije doziranje količine larvicida. Dronove smo počeli koristiti prije dvije godine na poplavnom području Iloka, a tome je prethodila godina dana pripreme projekta i ove usluge - pojasnio je.

Najveća prednost korištenja dronova za larvicidne tretmane je visoka efikasnost i lakši pristup teško dostupnim područjima. Na taj se način dezinsekcijska sredstva koriste na točno definiranim površinama.

- Monitoring komaraca u Iloku, proveden u suradnji s prof. Enrihom Merdićem s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pokazao je kako je učinkovitost ove metode bila iznad 90 posto, što je rezultiralo znatnim smanjenjem broja komaraca, ali i poboljšanjem kvalitete života stanovnika Iloka - naveo je.

Dražen Vađić, direktor tvrtke Deratizacija Gospić

Dražen Vađić, direktor tvrtke Deratizacija Gospić

CROPIX

Na upit koliko se teško probiti s ovom uslugom na hrvatskom tržištu, odgovorio je kako su im ovogodišnji partneri gradovi Osijek i Ilok te Općina Kneževi Vinogradi. Vjeruje kako će i drugi gradovi i općine prepoznati učinkovitost ovih tretmana i njihovu posvećenost rješavanju problema s komarcima.

- Potpuno smo opremljeni i imamo kvalitetan tim stručnjaka koji mogu pružiti ove tretmane diljem Hrvatske. Kontinuirano ulažemo u edukaciju naših timova i naprednu tehnologiju kako bismo klijentima osigurali vrhunsku uslugu. Dokazana učinkovitost ovih tretmana daje nam veliko povjerenje i još veću motivaciju za daljnji rad i razvoj s bespilotnim zrakoplovima - poručio je Vađić.

Dron koji zaprašuje komarce tvrtke Deratizacija Gospić

Dron koji zaprašuje komarce tvrtke Deratizacija Gospić

CROPIX

Rekao je kako su prethodnih godina Grad Osijek, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija provodili larvicidne tretmane korištenjem različitih sredstava sa zemlje, iz čamca, amfibija i iz zraka, no rezultati nisu bili zadovoljavajući.

Tretmani sa zemlje i iz čamca bili su znatno manje učinkoviti zbog nepristupačnih lokacija, a tretmani iz zraka bili su manje uspješni zbog bujne vegetacije koja je sprječavala djelotvornost sredstava.