Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto
31.7.2024., 08:16
POPOVČANI VIŠE NE SPAVAJU MIRNO

Zaredale se krađe po obiteljskim domovima

U PP-u Beli Manastir potvrđuju kako su prijavljene četiri teške krađe, ukupna materijalna šteta procjenjuje se na 4000 eura

 

POPOVAC

Ne spavaju mirno stanovnici baranjskog Popovca. Proteklih dana, naime, zaredale su krađe po tamošnjim obiteljskim domovima, pa nitko od mještana ne zna kada će ''doći na red''. Kako ističu, provaljeno je u desetak kuća, a plijen lopovima najčešće je bio novac. No ''noge'' je dobila i tehnika te neke druge dragocjenosti. Je li u pitanju ljudska psiha, pretjerano gledanje reklama, nešto treće ili stvarni događaj - ali dio mještana tvrdi kako je ispred svojih prozora navodno ugledao i dronove koji su snimali situaciju po kućama.

Policija: ‘’Ne poduzimajte sami akcije’’

Tkalec naglašava kako je održan sastanak s načelnikom Općine Popovac Zoranom Kontakom i predsjednikom Općinskog vijeća Zvonkom Jagarincem. Mještane su savjetovali da, u cilju sprječavanja sličnih kaznenih djela, zaključavaju ulazna vrata, bez obzira na dužinu odsutnosti, te da zatvaraju prozore i balkonska vrata. Pozvali su ih na maksimalni dodatni oprez te zamolili da ne poduzimaju nikakve samovoljne akcije. ‘’O svemu treba izvijestiti policiju, posebice u slučaju ako netko primijeti sumnjivo vozilo ili osobe u okolici svojih nekretnina’’, kaže Tkalec.

Ophodnje

- Po selu se priča da su u jutarnjim satima viđeni nepoznati automobili kako se vozaju lokalnim prometnicama. Krađe se događaju po cijelom selu, a zanimljivo je da su na meti kuće u kojima u trenutku krađe nitko nije boravio. Primjerice, znamo za slučaj da je čovjek bio u vinogradu, a njegova je žena, u sklopu projekta Zaželi, pomagala starijim osobama. Lopovi su otvorili protuprovalna vrata, ušli u kuću i ukrali novac. Nemoguće je da su točno znali kada je kuća prazna, a da nisu imali dojavu - pričaju mještani Pero i Janko, koje smo zatekli u mjesnom kafiću, gdje su živo raspravljali o posljednjim događanjima u selu. Ističu kako je krađa bilo i prije, ali ne tako čestih i prilično ''sofisticiranih''. Dodaju kako su policijske ophodnje sve češće u selu, u što smo se imali priliku i osobno uvjeriti. Cijelu priču potvrđuje i načelnik PP-a Beli Manastir, Ivica Tkalec.

Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

OBŽ

- Istina je da je na području mjesta Popovac tijekom srpnja počinjeno nekoliko kaznenih djela imovinskih delikata. Konkretno, riječ je o četiri teške krađe i jednoj krađi. Kaznena djela teške krađe počinjena su na način da su provaljene kuće u kojima nitko nije boravio. Otuđen je novac, a ukupna materijalna šteta nastala tim kaznenim djelima je 4000 eura - kaže Tkalec, dodajući kako se u vezu s počinjenjem tih kaznenih djela dovode mađarski državljani, većinom Romi, koji žive s druge strane granice, u blizini Popovca, a koji u Hrvatsku dolaze legalno preko otvorene granice. Naglašava kako su proveli nekoliko kriminalističkih istraživanja nad zatečenim državljanima Mađarske, ali ona nisu pokazala konkretne rezultate. Navodi da su u tijeku daljnja istraživanja više osoba koje se mogu dovesti u vezu s krađama, među kojima su i recidivisti s tog područja, što dokazuje da policija ne odbacuje mogućnost kako su u pitanju i ''domaći'' ljudi. Na Mađare sumnjaju i stoga što su se slične krađe, doduše manjeg intenziteta, događale i u Luču, baranjskom mjestu smještenom na samoj granici s Mađarskom. Isto tako provala je, ne tako davno, bilo i u jedinom baranjskom gradu, a one su se također dovodile u vezu s Mađarima.

Nadzor

- Mnogo je pristupnih lokalnih cesta i poljskih putova između Hrvatske i Mađarske, s čije je strane u pitanju prilično gusto naseljeno područje s 200-tinjak tisuća stanovnika, kada se u obzir uzmu tamošnja sela i ne tako mali gradovi. Poduzimamo sve da državnu granicu nadziremo kao nekada, kada smo bili izvan šengenskih granica, a koja se više toliko ne kontrolira. Sve u cilju da štitimo naše područje i da ono bude sigurno - kaže Tkalec, dodajući kako su u svakodnevnom kontaktu s kolegama iz mađarskih pograničnih policijskih postaja s kojima razmjenjuju međusobna saznanja. Uvjeren je, podvlači, da je u pitanju kratko vrijeme do razrješenja sve češćih krađa, ne samo na području općine Popovac nego i ostatka Baranje. Posebice dijela uz državnu granicu sa sjevernim susjedima. 

Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto
Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto
Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto
Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto
Sve češće krađe u Popovcu

Sve češće krađe u Popovcu

Ivica Getto