Vikend naselje Zeleni otok na Dunavu kod Batine

Vikend naselje Zeleni otok na Dunavu kod Batine

Ivica Getto
30.7.2024., 07:47
RAZLIČITE STOPE U OBŽ

Najveći porez na kuće za odmor je u općini Draž - iznosi četiri eura

Većina općina i gradova na području Osječko-baranjske županije ipak je zadržala prošlogodišnju stopu poreza

Početkom ove godine Vlada RH povećala je raspon mogućnosti oporezivanja kuća za odmor, koji sada iznosi između 0,60 i 5 eura po četvornom metru.

Prošle je godine raspon bio znatno manji i iznosio je od 0,66 do 1,99 eura. Od 577 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, njih 240 povećalo je poreze na vikendice, a u 13 slučajeva zabilježeno je smanjenje.

Ostale općine i gradovi zadržali su se na prošlogodišnjoj razini. Najradikalniji su bili u 55 gradova i općina gdje je stopa podignuta do maksimalne razine, a uglavnom je riječ o ''jadranskoj priči'' i gradu Zagrebu. Prednjači Istra, u kojoj se 17 jedinica lokalne samouprave odlučilo na maksimalnu stopu, odnosno naplatu pet eura po ''kvadratu'' vikendice.

Porezna uprava

- Gradovi i općine mogu uvesti porez na potrošnju, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina. Svakoj jedinici lokalne samouprave (JLS) dana je mogućnost samostalnog odlučivanja o uvođenju navedenih poreza, a uz donošenje odluke o uvođenju lokalnih poreza, JLS-ovi su ovlašteni propisati njihovu visinu i stopu u granicama određenim Zakonom. Dakle, diskrecijsko je pravo svakog JLS-a da odlučuje o tome želi li uvesti neki od lokalnih poreza ili ne - ističu u Poreznoj upravi, dodajući kako sredstvima naplaćenima od spomenutih poreza raspolaže JLS.

U Osijeku i Valpovu bez poreza

Uspoređujući gradove u Osječko-baranjskoj županiji (OBŽ), iznosi poreza kreću se od 0 do 1,59 eura. U Đakovu je u rasponu od 0,66 do 1,59 eura, Donjem Miholjcu 1,46 eura, Našicama i Belom Manastiru 1,33 eura a Belišću 1 euro. Porez na vikendice ne naplaćuje se u Osijeku i Valpovu. Gledajući na vikend naselja, vlasnici vikendica u općini Erdut, primjerice, moraju platiti 1,50 eura po ‘’kvadratu’’. Zanimljivo je, usporedbe radi, kako je porez u Kaštelima 2 eura, a u Splitu 1,99 euro, kao i u Zadru. Područje oko Plitvičkih jezera ima stopu od 4 eura, koliko se naplaćuje i u Novigradu...

Što se Slavonije i Baranje tiče, većina gradova i općina spada u kategoriju onih koji, u odnosu prema prošloj godini, nisu mijenjali porezne stope. No karta Hrvatske na kojoj su crvenom bojom označena područja na kojima je porez između 4 i 5 eura jasno upozorava da se ‘’crveni’’ i dio Baranje. U općini Draž, naime, porez iznosi 4 eura po četvornom metru, a prošle je godine on bio 1,33 eura. Odluka je to koja, s jedne strane, nije naišla na odobravanje vlasnika tamošnjih vikendica (u općini Draž je, gledajući Baranju, najviše vikend-naselja), dok, s druge strane, naplata poreza znači jamačno punjenje općinskog proračuna. Prijepor oko plaćanja poreza između vikendaša i općinskih čelnika i nadalje traje jer vlasnici vikendica na Zelenom otoku stava su kako porez za ovu godinu ne bi trebali platiti zbog dvije poplave, te kako nije u redu da plaćaju najveći porez, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji već i znatno šire. Kakav će biti konačni epilog, vidjet će se. Po 1,33 eura za ‘’kvadrat’’ (kao i lani) porez naplaćuju u gradu Belom Manastiru te općinama Darda, Kneževi Vinogradi i Popovac. Raspon poreza na području općine Bilje je od 0,66 do 1,33 eura, dok su od naplate ovog poreza odustale općine Jagodnjak i Petlovac. Razlika između prošlogodišnje i ovogodišnje stope je u općini Čeminac. Prošle je godine ona iznosila 1,59 eura, a ove je godine 0,80 eura.