SLATINA, Sudionici memorijala u Sladojevcima, 238.07.2024., snimila Mihaela Feldi

Sudionici memorijala u Sladojevcima

Mihaela Feldi
29.7.2024., 11:41
NA SLATINSKOM PODRUČJU

Sjećanja na poginule i preminule branitelje

 

SLATINA

Na slatinskom području proteklog je vikenda održano nekoliko memorijalnih događanja u sjećanje na poginule i preminule hrvatske branitelje.

Nogometni klub Grabić u svome je mjestu pod pokroviteljstvom Općine Sopje organizirao 30. memorijalni nogometni turnir "Mirko Adžić i Zoran Joć". Na gradskom groblju u Slatini izaslanstva Općine Sopje i NK Grabić položili su vijence i upaljene lampione na posljednja počivališta Mirka i Zorana, a članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" trčali su memorijalnu utrku Slatina – Grabić. Na turniru su sudjelovali nogometni klubovi Grabić, Podravac Sopje, Standard Nova Šarovka i Mladost 1930. Čađavica.

U slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima Temeljni ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sladojevci, Gradski ogranak Slatine i Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije organizirali su 7. memorijal "Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković". Branitelji su se natjecali u visećoj kuglani, elektronskom pikadu i streljaštvu zračnom puškom, a počast poginulima odana je na grobovima Drage Vide i Zorana Balića na mjesnom groblju u Sladojevcima, Milana Dunkovića na mjesnom groblju u Radosavcima te svim poginulim braniteljima kod spomenika u središtu Sladojevaca. Na memorijalu su bile i majke poginulih branitelja Rozalija Dunković i Marija Vida, ostali članovi obitelji te predstavnici Grada Slatine. Svoj doprinos sjećanju na hrvatske vitezove dali su i maratonci Glasnici istine te članovi Nogometnog kluba Slavonija Sladojevci. Memorijal je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine.

SLATINA, Sjećanje na Ivana Gorenca, 27.07.2024., snimila Mihaela Feldi

Sjećanje na Ivana Gorenca

Mihaela Feldi

Nogometni klub Mladost iz slatinskoga prigradskog Bakića pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije organizirao je 2. memorijalni nogometni turnir "Ivan Goranac" u spomen na preminulog hrvatskog branitelja, časnika Hrvatske vojske u Domovinskom ratu Ivana Gorenca. Sudjelovali su nogometni klubovi Mladost iz Bakića, Miholjac iz Gornjeg Miholjca i Mladost iz Miljevaca. Vijenac i upaljene lampione na posljednje počivalište Ivana Gorenca na gradskom groblju u Slatini položili su predstavnici organizatora, udruga HVIDR-e Virovitica, Slatina i Orahovica te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

Nogometni klub Mladost 1930 Čađavica i Udruga HVIDR-a Slatina, pod pokroviteljstvom Općine Čađavica i Ministarstva hrvatskih branitelja održali su Memorijalni nogometni turnir "Bezuk – Martinčević – Šomođi", u sjećanje na hrvatske branitelje Dragana Bezuka Vabeca, Berislava Martinčevića Beru i Zvonka Šomođija.

Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Slatine i općina Sopje i Čađavica organizirali su drugu dvodnevnu regatu "Rijekom Dravom Sopje – Vukovar" u počast svim stradalim hrvatskim braniteljima i svim ostalim žrtvama Domovinskog rata. Na taj put ispratili su ih voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Tjedan dana ranije održan je i dvodnevni 28. memorijal "Ivica Filković i Perica Sabo" u spomen na dvojicu poginulih branitelja iz slatin skoga prigradfskog naselja Kozica. Vijenci i upaljeni lampioni položeni su na njihova posljednja počivališta na kozičkom groblju, a potom i kod spomenika podignutog njima u čast ispred kapele sv. Roka u Kozicama, u kojoj je za njih služena i sveta misa. Na nogometnom igralištu u Kozicama održane su igre hrvatskih branitelja u pikadu, visećoj kuglani i streljaštvu zračnom puškom, koje su organizirali Vijeće Mjesnog odbora Kozice i Udruga HVIDR-a Slatina uz potporu Grada Slatine.

Članovi biciklističke ekipe VBR biciklirali su 74 kilometra od Purnice, mjesta kod Sirača gdje je poginuo Ivica Filković, do nogometnog igrališta u Kozicama, maratonci Glasnici istine i rekreativci trčali su od Slatine do Kozica, a održan je i turnir u malom nogometu uz sudjelovanje ekipa Grada Slatine i slatinskih mjesnih odbora "Vladimir Nazor", "Potočani", "Kozice". Na kozičkom memorijalu sudjelovali su predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Virovitice, Orahovice, Slatine, Voćina, Duge Međe, Sladojevaca i Sopja.n