Spojna cesta vodi do reciklažnog dvorišta

Spojna cesta vodi do reciklažnog dvorišta

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
29.7.2024., 16:37
NAPREDUJE GRADNJA

Predviđeno je da cesta u Kunišincima bude do kraja godine

MARIJANCI

Izgradnja spojne ceste u Kunišincima, na dionici od Ulice Braće Radić do Ulice svetog Marka, napreduje dobrom dinamikom i ako ne bude nepredviđenih okolnosti, cesta bi mogla biti izgrađena do kraja godine. Dionica je duljine 1009 metara, radovi su vrijedni 450.000 eura, a investitor je Općina Marijanci. Poslovi nadzora projekta povjereni su tvrtki Valenčak d.o.o iz Našica.

- Nakon što je između Općine Marijanci i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor o financiranju projekta izgradnje spojne ceste u Kunišincima, raspisan je javni natječaj za izvođača radova i posao izgradnje nove prometnice dobila je tvrtka Gravia d.o.o. iz Osijeka kao najpovoljniji ponuđač - rekao je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić. Dodao je kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 265.000 eura, a ostatak će biti financiran iz proračuna Općine Marijanci.

 Spojna cesta duljine je jedan kilometar

 Spojna cesta duljine je jedan kilometar

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Zadovoljni smo kako projekt napreduje. Očekujemo da će do kraja godine radovi biti završeni i cesta biti puštena u promet - poručio je načelnik Dorkić.

Radovi obuhvaćaju raskopavanje postojećeg makadama nedovoljne debljine sloja, te iskop i izradu posteljice. Predviđena je izrada kolničke konstrukcije s modernim asfaltnim zastorom te rješenje oborinske odvodnje horizontalnim i vertikalnim padovima u postojeće i nove kanale oborinske odvodnje. Nova spojna cesta pridonijet će boljoj povezanosti naselja Kunišinci s županijskom prometnicom. Također, izgradnjom spojne ceste rasteretit će se promet kroz središte Marijanaca.

- Ako bi zbog određenog razloga došlo do obustave prometovanja kroz centar Marijanaca, ova će prometnica poslužiti kao alternativni smjer kretanja. Na lokaciji buduće prometnice, na kojoj se i sada odvija promet, trenutačno je poljski put mjestimično nasipan kamenim materijalom nedovoljne širine i dubine materijala, zbog čega je potrebno pristupiti izgradnji kvalitetnijeg prometnog rješenja - pojasnio je načelnik.

Nova prometnica osigurat će i uredno prometovanje do reciklažnog dvorišta u Ulici svetog Marka. Naime, reciklažno dvorište u Kunišincima za potrebe stanovnika Općine Marijanci izgrađeno je 2020., a s radom je započelo 2021. godine. U izgradnju i opremanje reciklažnog dvoršta uloženo je oko tri milijuna kuna, od čega su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancirali 2,2 milijuna kuna, ili 85 posto.

Stanovnici općine Marijanci mogu besplatno donijeti i odložiti čak 40 vrsta komunalnog otpada, a uglavnom dovoze papir, plastiku, staklo, metal te tekstil.
- Osigurali smo odvajanje problematičnog otpada iz kućanstva te odbacivanja takvog otpada u miješani komunalni otpad ili u okoliš - kazao je načelnik Dorkić