Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru

Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru

Grad Vukovar
28.7.2024., 12:48
KLJUČNA ULOGA POMOĆNIKA U NASTAVI

Pomoć za 38 učenika pružalo 30 asistenata

Uključivanje asistenata nedvojbeno pridonosi izgradnji pravednijeg društva koje prepoznaje i poštuje različitosti

 

VUKOVAR

Završna konferencija projekta "Znati je fora II" održana je u Vukovaru. Njime su osigurani pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i integracija. U okviru projekta zaposleno je 30 pomoćnika u nastavi koji su pružali uslugu pomoći za 38 učenika u sedam vukovarskih osnovnih škola.

Voditeljica projekta Danijela Galić naglasila je kako je važnost projekta višestruka, i za odgojno-obrazovni sustav i za društvo u cjelini.

- Uključivanjem pomoćnika u nastavi povećala se socijalna uključenost i integracija djece s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav, ali bitno je i što smo pridonijeli izgradnji boljeg društva koje prepoznaje i poštuje različitosti, društva u kojemu su sva djeca jednako vrijedna - rekla je Galić.

VRIJEDNOST PROJEKTA OKO 220.000 EURA

Projekt su provodili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje odraslih i Grad Vukovar kao korisnik nepovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, partneri su vukovarske osnovne škole uz tehničku potporu Razvojne agencije Vukovar. Sredstva za provedbu osigurana su u Europskom socijalnom fondu, a za javni poziv zaduženo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Vrijednost projekta je oko 220 tisuća eura, od čega je Grad Vukovar sufinancirao 5 posto iznosa.

U Osnovnoj školi Siniše Glavaševića zaposleno je četvero asistenata koji su se brinuli o četvero učenika. Ravnateljica Slavica Mišić navela je kako krajnji korisnici imaju odlična iskustva, a asistente uglavnom dobivaju djeca koja imaju višestruke teškoće, zdravstvene, intelektualne i druge te bez asistenata teško mogu funkcionirati u školi.

- Djeca su vesela, zadovoljna i jako dobro napreduju, njihovi se uvjeti učenja približavaju onima koje imaju djeca koja nemaju nikakve poteškoće - rekla je ravnateljica, dodajući kako u toj školi asistenti rade više godina na temelju različitih projekata.

Poručila je kako im je manje važno tko projekte financira, nego tko su ljudi koji ulaze u razred i brinu se o djeci.

- Ako su kvalitetni i ako su se dobro povezali s djetetom, ako je dijete zadovoljno i njegove potrebe zadovoljene, ako su i roditelji zadovoljni, onda ih biramo i sljedeće godine - pojasnila je.

Slavica Mišić

ravnateljica

Djeca su vesela i jako dobro napreduju, njihovi se uvjeti učenja približavaju onima koje imaju djeca koja nemaju nikakve poteškoće; bez asistenata ta bi djeca teško funkcionirala u školi

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac naglasio je kako očekuju objavu novog poziva za iduću godinu te da će se zalagati da djeca s poteškoćama asistente dobiju na duže vrijeme.

- Radi se o ljudima koji se brinu o našim učenicima s poteškoćama i koji nisu sretni kada se projekt završi, jer odlaze na burzu rada, a ovaj posao vole i žele raditi. Grad Vukovar je u tom smislu odgovoran, na svaki se poziv prijavimo kako bismo osigurali sredstva za svu djecu koja imaju uvjete. Na projektu Zaželi napravljen je iskorak, odnosno razdoblje provedbe produženo je s jedne na tri godine i vjerujem kako će se to reflektirati u nekom obliku i na pomoćnike u nastavi - naveo je Sušac.

Darko Dimić, pročelnik UO-a za obrazovanje, sport i branitelje, rekao je kako im je cilj asistente omogućiti i djeci s poteškoćama vrtićke dobi. 

Osnovna škola Blage Zadre u Vukovaru

Osnovna škola Blage Zadre u Vukovaru

Dragana Korpoš