Baranjska čistoća
28.7.2024., 21:26
RAZVRSTAVANJE ZAKONSKA OBVEZA

Baranjska čistoća kreće s ugovornim kaznama

U posljednje dvije godine poslano je 1000 upozorenja pravnim osobama, ugovore potpisalo 500-injak korisnika

 

BELI MANASTIR

Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, otpad se mora skupljati odvojeno i ne smije se miješati s drugim otpadom i tvarima koja imaju drukčija svojstva.

Drugim riječima, ''proizvođač'' otpada kao što je papir, plastika, staklo, metal i biootpad, dužan je predati ga odvojeno od drugog otpada ovlaštenoj osobi. Razdvajanje otpada zakonska je obveza od 2013. godine, a znatnija je primjena počela godinu-dvije poslije. Baranjska čistoća, tvrtka koja se skrbi o otpadu iz cijele Baranje (osim općine Bilje), odmah je prionula poslu i započela s edukacijama, podjelom kanti za razvrstavanje otpada, puštanjem u rad sortirnice i slično. Vrlo brzo počeli su se pokazivati rezultati, pa je prošle godine, umjesto nekadašnjih 10.000 tona godišnje, na odlagalištu završilo 4500 tona nerazvrstanog otpada.

Upozorenje

Kako ističe Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, uspjeh je vidljiv i po činjenici kako je Beli Manastir među deset najboljih gradova u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada. No, nastavlja, spomenuta količina nerazvrstanog otpada može se još poprilično smanjiti, ali cijelu ''priču'' koče korisnici koji i nadalje neodgovorno i neprimjereno (ne)razvrstavaju otpad. Odnosi se to najviše na pravne osobe, kojima će uskoro početi stizati ugovorne kazne.

Odluke o uslugama propisali JLS-ovi

Odluke o načinu pružanja javne usluge baranjskih jedinica propisale su lokalne samouprave (JLS) na području djelovanja Baranjske čistoće. Isto tako, svi oni koji ne koriste javnu uslugu i ne predaju komunalni otpad davatelju javne usluge na način da proizvedeni otpad predaju preko zaduženog spremnika te ne provode odvojenu predaju miješanog komunalnog otpada, reciklabilnog komunalnog otpada, opasnog komunalnog otpad i glomaznog otpada, također podliježu kažnjavanju.

- Ponavljamo pozivnu kampanju kojom ćemo pokušati upozoriti i uputiti pravne osobe, obrte i OPG-ove, na zakonske obveze korištenja javne usluge gospodarenja otpadom te odvojenog skupljanja otpada. U posljednje dvije godine isporučili smo više od tisuću poziva na adrese na kojima su prijavljene određene djelatnosti, a ne postoje u bazi korisnika, ali i postojećim korisnicima koji ne ispunjavaju obvezu razvrstavanja otpada. Dio pozvanih pozitivno je reagirao i sklopio ugovor o javnoj usluzi skupljanja komunalnog otpada ili dogovorio tržišnu uslugu prikupljanja reciklabilnog otpada, ali njih 500-tinjak to još uvijek nije učinilo - tvrdi Paulić, podsjećajući kako potpisivanje ugovora nije ''hir'' Baranjske čistoće, već zakonska obveza. Ugovorne kazne kreću se od 200 do 500 kuna (preračunano u eure), a oni koji se ne pridržavaju zakona, mogu ih ''zaraditi'' svakoga mjeseca.

Količine

Naglašava kako Baranjskoj čistoći nije cilj zarađivati na kaznama, to više što njihov iznos nije ‘’bogzna kakav’’, već isključivo smanjiti količine miješanog komunalnog otpada, jer se za prekomjerne količine još uvijek naplaćuju ‘’penali’’, a novac za njih izvlači se iz općinskih odnosno proračuna Grada Belog Manastira. - Kada bi svi radili kao većina, nikakvih problema ne bi bilo. Bilo bi manje i divljih deponija, odnosno nepravilno odbačenog otpada. Pravne osobe koje s nama imaju potpisan ugovor jednostavno ne bi imale motivaciju nepravilno odlagati otpad - podvlači Paulić. n