MOLUNAT
ustupljena
27.7.2024., 08:12
SUOSJEĆAJNA TEA SAULAN (8)

Donirala je kosu za vlasulje za oboljele od malignih bolesti

Kosa je donirana zagrebačkoj udruzi Krijesnica, koja pomaže djeci i obiteljima oboljelih od zloćudnih bolesti

 

MOLUNAT

Da nečije malo nekome znači mnogo, kao i da se empatija i suosjećanje uči još u ranom djetinjstvu, pokazala je svojim primjerom osmogodišnja Tea Saulan iz Molunata, naselja u Općini Konavle, na krajnjem jugu Dalmacije, koja je svoju dugu plavu kosu donirala za izradu vlasulja za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Kako se Tea odlučila na ovaj korak ispričala nam je njezina majka Gabrijela, rodom iz Krčenika, naselja u sastavu Općine Podravska Moslavina, koja je nakon završetka srednje škole za poljoprivrednog tehničara otišla raditi na more kao sezonac. Pronašla je stalni posao, ali i ljubav, te nakon udaje za supruga Ivu ostala raditi i živjeti u Molunatu.

- Ona je tražila da se ošiša, jer joj je duga kosa počela stvarati probleme, pogotovo sada kada je krenulo svakodnevno kupanje, jer nam je more jako blizu. Od soli kosa se zapetlja i raspetljavanje oduzima puno vremena. Osim što je bila duga, kosa je bila i gusta. Teško joj je bilo nositi i rep, i pletenice, i punđu. Nakon što je odlučila ošišati se došla je na ideju da kosu doniramo. I meni je bilo žao kosu ošišati i baciti. Krenula sam u potragu za frizerskim salonima koji šišaju i doniraju kosu. Nakon što sam pronašla salon u Dubrovniku, kontaktirala sam vlasnicu i dogovorila termin za šišanje - priča 37-godišnja Gabrijela.

MOLUNAT -
ustupljena

Skromna i samozatajna obitelj Saulan gestom svoje kćeri nije se željela hvaliti, ali je javnost o tome saznala preko društvenih mreža.

- Iskreno, za nas je to bio potpuno normalan postupak i želja da pomognemo onima kojima je potrebno. Međutim, nakon što je objavljeno na društvenim mrežama, nastala je prava drama oko tog šišanja i doniranja kose. Teu ta halabuka previše ne zanima, ona je u svom filmu. Svaku sekundu koristi za odlazak na kupanje s bratom ili ocem. Sada joj je lakše vladati kosom, sama će ju moći češljati, sušiti i vezati. Nije joj žao kose - rekla je Gabrijela i dodala kako je Tein primjer velikodušnosti izazvao pozitivne reakcije.

Majka Gabrijela ističe da je ovo prvo Teino šišanje. Njegovanu kosu uglavnom je nosila zavezanu u punđu ili pletenice, rijetko kad je imala raspuštenu kosu, koja se samo podrezivala. Kako je rekla, suza nije bilo nakon šišanja, Tei se nova frizura sviđa, a još više sreća druge djece.

- Tea je presretna što je kosu donirala. Naša obitelj također je sretna što smo tim činom omogućili da djeca oboljela od malignih bolesti dobiju samopouzdanje i da im vratimo osmijeh na lice - govori Gabrijela.

Za Teu kaže da je maštovita, razigrana, vesela i osjećajna djevojčica, koja svoju ljubav i empatiju ne iskazuje samo prema ljudima, nego i životinjama.

- Ima mačke i psa o kojima se brine, a tu su i zečevi. Donedavno je imala ponija. Sada u svojoj kasici skuplja novac za novoga ljubimca - kravicu. Ima neki svoj svijet mašte, što je sigurno još jedan poticaj za humanost i način kako da pokaže svoju emociju. Uza sve to, voli igrati i stolni tenis - otkriva majka Gabrijela.

Kaže kako je ukupna dužina kose od vrha do kraja bila je oko 80 centimetara.

Kosa je donirana udruzi Krijesnica iz Zagreba, koja godinama pruža pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, a posvećena je i izradi vlasulja za djecu do 18 godina. Inače, potrebno je da je pramen kose za donaciju dug minimalno 30 centimetara. 

MOLUNAT
ustupljena