Nevrijeme u Grabovcu

Nevrijeme u Grabovcu

Ivica Getto
26.7.2024., 18:38
GRABOVAC

Popisuju se štete nakon pijavice

 

 

GRABOVAC

Nakon kataklizme koja je 13. srpnja pogodila Grabovac, život se polako vraća u to baranjsko selo.

Podsjetimo, u noći između subote i nedjelje Grabovac je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom koji je rušio sve pred sobom. Oko ponoći je Čeminačkom ulicom protutnjala pijavica, koja je u 30-ak sekundi odnijela crjepove s krovova i cijele garaže, rušila ograde i kidala stabla. Jednom je mještaninu drvena greda probila zid obiteljskog doma i završila na metar-dva od kreveta u spavaćoj sobi, a nekolicini je vjetar odnio i više od polovine krovova, od kojih su neki završili i nekoliko metara dalje, u susjednim dvorištima.

- Nevremena, praćenog silnim vjetrom, kišom i ledom, već je bilo, ali takav intenzitet vjetra nitko od nas nije doživio - isticali su Grabovčani koje smo u nedjeljnim jutarnjim satima zatekli na ulicama i na krovovima. Slagali su crjepove, rezali granje koje je vjetar načeo i tovarili u općinska vozila. Još tada su tražili proglašenje prirodne nepogode, posebice stoga što u Grabovcu živi mnogo staračkog stanovništva čije financijske mogućnosti nisu ni približno dovoljne da bi od vlastitih sredstava platili potreban materijal. Općina je dan-dva poslije nevremena obavijestila mještane kako će Osječko-baranjskoj županiji uputiti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode, što je i učinila. A nekoliko dana poslije zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije, Mato Lukić, proglasio je stanje prirodne nepogode (olujni i orkanski vjetar na području Općine Čeminac) za štete na stambenim građevinama i objektima te automobilima.

Najviše pomogli ČLANOVI MJESNOG DVD-a

Epilogom je zadovoljan načelnik općinskog Stožera civilne zaštite, Josip Špoljarec. ‘’Zadovoljan sam, posebno stoga što su oštećeni brojni obiteljski domovi starijih osoba teškog imovinskog stanja, pa im je potrebno pomoći na bilo koji način’’, kaže. Veliku pomoć mještanima pružili su članovi mjesnog DVD-a, koji su danima nakon olujnog nevremena bili angažirani oko sanacija kuća.

Grabovčani do 30. srpnja u 15 sati mogu podnijeti prijavu štete od prirodne nepogode na propisanom obrascu PN koji se može dobiti u Općini Čeminac ili na internetskoj stranici www.ceminac.hr. Kako ističu u Općini, uz prijavu je potrebno priložiti fotografije stanja (prije sanacije), dokaz o legalnosti građevine (pravomoćna građevinska dozvola do 1991. s potvrdom građevinske inspekcije, uporabna dozvola, potvrda da je dostavljeno završno izvješće nadzornog inženjera…), a ako je riječ o automobilu, presliku prometne dozvole te račune u slučaju da su oštećenici sanirali štetu o svom trošku. Prijavu štete potrebno je dostaviti na mail [email protected] ili osobno u prostorije Općine Čeminac.