Završnica obnove Hrvatskog doma u Šarengradu

Završnica obnove Hrvatskog doma u Šarengradu

ustupljena
26.7.2024., 18:40
ZAVRŠAVA OBNOVA HRVATSKOG DOMA

Fasada i kovana ograda prema izvornom izgledu

 

ŠARENGRAD

Obnova Hrvatskog doma u Šarengradu, u samom središtu tog mjesta u sastavu Grada Iloka, ulazi u svoju završnicu. Preostalo je još obnoviti pročelje i kovanu ogradu, a bit će to učinjeno na način da se sačuva izvorni izgled tog objekta građenog 50-ih godina 20. stoljeća.

Prema informacijama iz šarengradskog Mjesnog odbora, obnova zgrade započela je 2020. godine i provodi(la) se u pet etapa, a financirana je sredstvima iz fondova Europske unije u 75-postotnom iznosu, dok je ostatak potrebnih sredstava osigurao Grad Ilok. Ukupan iznos koji će do kraja radova biti utrošen u tu svrhu kreće se oko 500.000 eura. Ovih se dana očekuje početak radova u sklopu posljednje, 5. etape, za koju je odobreno 55.000 eura europskog novca za završno, vanjsko uređenje. Inače, objekt Hrvatskog doma nekad je bio tamošnja osnovna škola, a kroz sva protekla desetljeća ostao je očuvan u izvornom, starinskom obliku, zajedno s okolnom kovanom ogradom, koja će sada također biti obnovljena.

Dosadašnjom je obnovom unutrašnjost posve uređena, a u Šarengradu kažu kako je sve novo - od instalacija, preko podova, do opreme, čime su Šarengrađani izrazito zadovoljni jer su dobili nov i lijep prostor za različita društvena događanja. Riječ je o 400-tinjak kvadrata prostora, koji je, i prije uređenja fasade, zapravo stavljen u funkciju. Tako je svoj prostor tu dobila šarengradska ribička udruga, a počelo je i održavanje ponekih manfestacija, čemu će također Hrvatski dom služiti. Bilo je, naime, organizirano druženje ribiča, a još tijekom ljeta u planu su i poneke promocije kao i, kako se najavljuje, kazališne predstave za djecu.

Prema očekivanjima u Šarengradu, završno uređenje s novom fasadom, ogradom i uređenim okolišem trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine. 

Hrvatski dom u Šarengradu - posve uređena unutrašnjost

Hrvatski dom u Šarengradu - posve uređena unutrašnjost

ustupljena