Novi izgled Prebende

Novi izgled Prebende

Općina Voćin
26.7.2024., 18:35
UZ POMOĆ MINISTARSTVA

Asfalt na 330 metara nerazvrstane ceste Prebende u Voćinu

 

VOĆIN

Općina Voćin jedna je od 389 jedinica lokalne samouprave koje su tijekom veljače i ožujka prošle godine podnijele prijedloge Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za sufinanciranje projekata gradova i općina radi poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2023. godini.

Prijavljen voćinski projekt obnove postojeće građevine – nerazvrstane ceste Prebenda u naselju Voćinu vrijedan je 72.534,21 eura. Ministarstvo prostornog uređenja sufinancira ga s 40.000 eura, odnosno 51 posto ukupne vrijednosti, a preostali dio u iznosu 32.534,21 euro financira Općina Voćin. Projekt je završen, bjelovarska tvrtka Ceste asfaltirala je 330 metara kolnika i poznata voćinska Prebenda dobila je novi izgled, a mještanima je uvelike olakšano prometovanje.

Inače, voćinska Prebenda poznata je po teškom stradanju i prostrijeljenom raspelu u Domovinskom ratu, gdje se svake godine 13. prosinca okupljaju sudionici hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj i predvođeni požeškim biskupom kreću u pokorničkoj procesiji do voćinske bazilike.

Općina Voćin ove se godine također odazvala javnom pozivu Ministarstva prostornog uređenja za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2024. godini. Odobreno je sufinanciranje izgradnje pješačke staze u naselju s 38.000 eura. 

Raspelo na Prebendi prostrijeljeno u Domovinskom ratu

Raspelo na Prebendi prostrijeljeno u Domovinskom ratu

Petar Žarković, arhiva