Baranjsko vinogorje

Baranjsko vinogorje

Ivica Getto
25.7.2024., 19:45
PRINOS OBEĆAVAJUĆI

Prve berbe grožđa već polovinom kolovoza

Ivan Gerštmajer: Godinama pričamo da je radna snaga problem. No zasad nekako ide, a kako će biti za par godina - vidjet ćemo

 

ZMAJEVAC

Najvjerojatnije nikad ranija berba, pojačana zaštita te količinski prilično dobar urod - rezime su aktualnog stanja u slavonsko-baranjskom vinogradarstvu.

Vinogradari su, doduše, još uvijek pogleda uprtih u nebo budući da, barem zasada, relativno dobru godinu može pokvariti tuča. No svi se nadaju da tako neće biti.

Bolesti nema

- Zasad je sve u najboljem redu, vinogradi lijepo izgledaju, a bolesti nema. Ako ovako ostane do kraja kolovoza, bit će odlično - kaže Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje. Nastavlja kako je vrijeme tijekom vegetacije više-manje poslužilo vinogradare. Trebalo je, doduše, obaviti pokoju zaštitu više, a svi koji su to učinili na vrijeme ne bi trebali biti razočarani. Ističe kako su olujna nevremena zaobišla baranjsko vinogorje, a upravo vremenske nepogode takvog oblika jedino je što bi moglo naštetiti vinogradima.

- Što s bolesti tiče, više ih ne bi trebalo biti. Prve berbe pinota bijelog, chardonnaya i sauvignona u Baranji bi mogle početi već za dvadesetak dana, sredinom kolovoza. Nakon toga, početkom rujna, na red će doći najzastupljenija sorta, graševina, a zadnje kreću berbe crnih sorti - objašnjava, dodajući kako će u vinogradima u vlasništvu njegove obitelji, već tradicionalno, berbu graševine početi nešto kasnije.

Dobro napreduje i stara trta, naziru se grozdići

Dobro napreduje i stara trta - potomak najstarije vinove loze na svijetu, očuvane u Mariboru i stare više od 400 godina. Podsjetimo, prije otprilike godinu dana u Karancu je, u dvorištu kušaonice vina i klijeti Vinarije Svijetli dvori, posađen njezin cijep, a sudeći po trenutačnom stanju, za drugu godinu rasta relativno će dobro roditi. ‘’Naziru se crni grozdići, koje ćemo u rujnu brati. Bobice ćemo spremiti u teglice kao papreno grožđe’’, kaže Oliver Novački, dodajući kako je riječ o kasnoj sorti grožđa, modroj kavčini.

Nezaobilazna tema razgovora radna je snaga, koja će i ove godine biti problem.

- Naše standardne berače ''bezecirali'' smo još u svibnju. Riječ je u glavnom o ženama iz Zmajevca i susjednih sela. Već godinama pričamo da je radna snaga problem, jer mladi ljudi ne žele u berbu, a starijih je sve manje. No zasad nekako ide, ali kako će biti za par godina, vidjet ćemo - komentira.

Upitan o cijeni vina i eventualnom poskupljenju, kaže kako će zasad cijena ostati ''po starom''. Inače, cijena litre baranjske graševine u rinfuzi kreće se od 3 do 4 eura i po svemu sudeći tako će biti do kraja godine. Nove cijene formirat će se iduće godine, a u njima će svoj udjel imati i viša cijena grožđa, veći izdatci za zaštitna sredstva te viša cijena rada. Što se zaliha tiče, vinarima će zasigurno vino od buduće berbe stati u podrume. Što ne znači da su podrumi prazni, budući da staro pravilo kaže kako svaki vinogradar u podrumu mora imati mjesta za barem dvije berbe. Tim više što ih većina prošlogodišnje vino koje je još uvijek u bačvama - buteljira.

Led i čvorci

Slično govori i Oliver Novački, vlasnik karanačke Vinarije Svijetli dvori.

- Zadovoljan sam stanjem vinograda. Količinski grožđa je puno više nego lani, a nema sumnje da će berba krenuti dvadesetak dana ranije - kaže, potvrđujući kako je ove godine trebalo češće prskati. Osobno je, dodaje, obavio zaštitu i pol više nego što je uobičajeno. Epilog je to velikih i naglih padlina tijekom svibnja i lipnja. No sve su obavili na vrijeme, a više su pozornosti posvetili folijarnoj prihrani kako bi loza podnijela veće količine grozdova na trsovima. Budući da nemaju mnogo ranijih sorti grožđa, prvi berači graševine u njegovim će vinogradima u berbom krenuti početkom rujna. Prisjeća se prošle godine, kada su s berbom startali 20. rujna, što je dovoljan dokaz da je vegetacija ove godine (i ne samo kada je o vinogradima riječ) poprilično uranila.

I u Svijetlim dvorima tvrde kako je sezonske radne snage sve manje.

- Bit će nas nešto manje nego što je potrebno, ali ćemo se boriti i brati nešto više dana kako bismo sve na vrijeme pohranili u podrum - naglašava.

Belomanastirski vinar i vinogradar Zdravko Dobrovac u vlasništvu ima nešto manje vinograda, pa će berbu obaviti uz pomoć prijatelja. I on očekuje dobar prinos, potvrđujući kako će prvi grozdovi biti skinuti 15-ak i više dana ranije nego što je višedesetljetni običaj u baranjskom vinogorju.

- S južne strane grozdovi su već požutjeli. Bojim se samo leda i čvoraka - podvlači. n