Olujno nevrijeme prouzročilo je velike štete u Iloku u srpnju prošle godine

Olujno nevrijeme prouzročilo je velike štete u Iloku u srpnju prošle godine

Radio Ilok
25.7.2024., 19:43
ELEKTRONIČKA SJEDNICA ILOČKOG VIJEĆA

Dodatnim kriterijima do ublažavanja štete

VSŽ je nadopunio kriterije tko sve može dobiti pomoć te je iločko Vijeće moralo učiniti isto kako bi mogli isplatiti novac

 

ILOK

Gradsko vijeće Iloka održalo je ovoga tjedna treću izvanrednu e-sjednicu na čijem se dnevnom redu (uz točku razno) našao samo prijedlog dopune odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode - olujni i orkanski vjetar - nastale u srpnju 2023. godine.

Snažno nevrijeme pogodilo Ilok početkom lipnja

Snažno nevrijeme pogodilo Ilok početkom lipnja

Radio Ilok

Dva nova kriterija

Dopuna odluke definirala je dva podstavka u prethodno utvrđenim kriterijima, pa je sada propisano kako će sredstva pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prošlogodišnje prirode nepogode biti dodijeljena u iznosu do 70 posto vrijednosti troškova koje su imale fizičke osobe na stambenim objektima, a čija je šteta na imovini iznosila minimalno 60 posto i uneseni su u Registar šteta te im nije isplaćena naknada kroz Registar šteta ni po bilo kojoj drugoj osnovi. Druga je novina kako će biti dodijeljeno do 100 posto vrijednosti troškova materijala za sanaciju štete na stambenim objektima na temelju računa koje su podmirile fizičke osobe u razdoblju od 19. srpnja zaključno do datuma kada je Grad Ilok započeo izdavanje potvrda.

Ostale odredbe odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirode nepogode u srpnju 2023. godine ostaju nepromijenjene.

PROGRAM POTPORA ZA POLJOPRIVREDU

Prethodno su na redovitoj sjednici iločki vijećnici usvojili program potpora poljoprivredi na području Iloka za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Osnovni su ciljevi programa bolje korištenje poljoprivrednih površina u svrhu povećanja primarne poljoprivredne proizvodnje, povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, poticanje zapošljavanja u poljoprivredi i podizanje kvalitete života i proširenje gospodarskih programa. Usvojeni program sadrži ukupno deset mjera, a za tu namjeru iz proračuna planiraju izdvojiti oko 46 tisuća eura.

Nova nepogoda

Renata Banožić, predsjednica Gradskog vijeća Iloka, pojasnila nam je da su se na elektroničku sjednicu odlučili kako bi u što kraćem roku stvorili uvjete da onima koji na to imaju pravo bude isplaćen novac, a vijećnici su predložene dopune usvojili.

- Riječ je o sredstvima koje je Vukovarsko-srijemska županija uplatila Gradu Iloku za još neke obitelji. Naime, naknadno je Županija mijenjala, odnosno nadopunila, kriterije tko sve može dobiti pomoć, pa su dodana ta dva kriterija te smo i mi morali dopunjavati svoju odluku. Čekala se odluka Gradskog vijeća kako bi taj novac ljudima mogao biti isplaćen - rekla je Banožić.

Prošle je godine u srpnju snažno olujno nevrijeme poharalo dijelove najistočnije hrvatske županije, a među onima koji su dugo zbrajali štete bio je i Ilok. Stradale su privatne kuće i druga imovina, poljoprivredni usjevi i vinogradi, a snažan vjetar je lomio stabla i prouzročio zastoj u prometu. Stoga je proglašena elementarna nepogoda zbog olujnog i orkanskog vjetra.

Nažalost, time problemi Iločana nisu završeni, jer su ćudljive vremenske prilike svoju razornu snagu pokazale i ove godine. Početkom lipnja olujno je nevrijeme ponovno prouzročilo velike štete u najistočnijem hrvatskom gradu s obzirom na to da je jaka kiša praćena vjetrom i tučom u 20-ak minuta poplavila ulice, uništila usjeve i vinograde, pa u Iloku nije bilo gotovo nijedne kuće na kojoj nije stradala fasada.

Poplavljene su vinarije, ambulanta i mnoge privatne kuće te je proglašena prirodna nepogoda. n