Projekt obnove bivše vojarne izradio je MPC

Projekt obnove bivše vojarne izradio je MPC

Snježana Fridl
24.7.2024., 17:49
MIHOLJAČKI PODUZETNIČKI CENTAR

Projekti za Miholjštinu, ali i općine Đakovštine

MPC je u 2023. godini izradio 258 projektnih prijedloga i poslovnih planova te održao 16 edukacija za 135 polaznika

Koliko su razvojni projekti bitni pokazuje rad Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije koja već 22 godine pruža pomoć poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Spektar djelatnosti razvojne agencije širok je, a s pet zaposlenih uspješno radi na kapitalnim projektima svoje lokalne zajednice. Iz godine u godinu odrađuje velik posao koji uključuje izradu različite projektne dokumentacije, edukativne aktivnosti, izradu EU projekata te pripremu dokumentacije za provedbu postupka javne nabave.

Samo u prošloj godini, MPC je održao 16 radionica, seminara, tribina i foruma za 135 polaznika te izradio 258 poslovnih planova, projektnih prijedloga i ostale planske i projektne dokumentacije za poduzetnike i jedinice lokalne samouprave.

Ono što posebno veseli jest to da je interes građana sve veći za usluge savjetovanja agencije, a agencija se ne ograničava samo na donjomiholjačko područje, već svoje usluge pruža i poduzetnicima i gospodarstvenicima iz drugih krajeva. Mnogi su prepoznali njihov rad, pa im se javljaju za pomoć pri sastavljanju projekta. Tako je razvojna agencija u 2023. godini pripremila proceduru i provela 20 postupaka javne nabave za gospodarske subjekte, Grad Donji Miholjac i općine Miholjštine - Magadenovac, Marijanci i Podravska Moslavina, ali i za Općinu Trnava, Općinu Levanjska Varoš, Općinu Punitovci i Općinu Drenje na području Đakovštine. Od početka pružanja usluge provođenja postupaka javne nabave MPC je proveo više od 300 nabava.

Anela Šovagović.

Anela Šovagović.

Snježana Fridl

MPC priprema, aplicira i provodi projekte EU-a, a u prošloj godini izradio je 134 nova projekta iz Programa ruralnog razvoja i Zajedničke poljoprivredne politike za 10 jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije.

- Tijekom 2023. godine izrađeno je 15 prijava za poljoprivrednike zbog otežanih uvjeta poslovanja učinkom ruske invazije na Ukrajinu te 43 prijave za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje. Također, odradili smo 65 prijava za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva te dvije prijave za proizvođače šećerne repe - pojašnjava direktorica Anela Šovagović.

U prošloj je godini MPC proveo postupke javne nabave za više projekata za Grad Donji Miholjac. Na natječaje je prijavljeno devet novih projekata, a sedam je odobreno. Među njima su energetska obnova bivše vojarne i zgrade u kojoj je smješten Centar za socijalnu skrb u Donjem Miholjcu.

Dobitnik nagrade “Stvaratelji stoljeća”

Podsjetimo da je Miholjački poduzetnički centar Lokalna razvojna agencija 2021. godine dobio nagradu “Stvaratelji za stoljeća’’ za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe. Nagrada je dodijeljena na Regionalnom summitu poduzetnika srednje i jugoistočne Europe ‘’300 najboljih’’, održanom u organizaciji Međunarodnog ekonomskog foruma ‘’Perspective’’. Direktorica Šovagović kaže kako je nagrada potvrda da je rad i trud MPC-a u razvoju i promociji poduzetništva prepoznat.

Agencija je u prošloj godini provela prekogranični projekt PROTOK - P(isana) R(iječ) O(stavlja) T(ragove) O(bičaja) i K(ulture), u kojem su sudjelovali Katoličko društvo "Ivan Antunović" iz Subotice, iz Republike Srbije, i MPC. Projektom je obnovljen uredski namještaj te digitalna i multimedijska oprema za svakodnevne aktivnosti MPC-a.