Ukrajinci i njihovi domaćini u Slatini

Ukrajinci i njihovi domaćini u Slatini

Petar Žarković
23.7.2024., 14:05
NA DESET DANA SKLONIT ĆE SE OD RATNIH STRAHOTA

Ukrajinska djeca stigla u Slatinu

 

SLATINA

Posredovanjem slatinske volonterke Helene Hegediš u Slatinu je stigla prva skupina od dvadesetero ukrajinske djece koja će deset ljetnih dana provesti u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Moja obitelj poznaje hrvatsku veleposlanicu u Ukrajini Anicu Djamić, koja je zamolila za pomoć u organizaciji smještaja za djecu iz Černihiva u Sumskoj oblasti na sjeveru Ukrajine, koji je samo dvadesetak kilometara udaljen od ukrajinsko-ruske granice i svakodnevno izložen ratnim razaranjima. U Bjelovaru postoji udruga "Hrvatska pomaže", koja se bavi organiziranjem boravka djece iz raznih ratom zahvaćenih područja u Hrvatskoj, ali ovo je prvo takvo ljetovanje organizirano na volonterskoj bazi – rekla nam je Helena Hegediš.

Djeca su smještena u Posjetiteljskom centru Sequoia i tu će provesti veći dio boravka u Hrvatskoj jer Virovitičko-podravska županija doista može pružiti mnogo sadržaja za odmor i rehabilitaciju.

Brojni sadržaji

Ukrajinska djeca razgledat će Slatinu i nazočiti Ljetu u kinu i Slatinskom ljetu, u Virovitici će razgledati izložbu “Virovitica voli vlakove” i obići muzej, u Noskovcima će obići PC Dravska priča, a u Višnjici sudjelovati na Olimpijadi starih sportova. U Orahovici će ih ugostiti hotel Dukat, ići će i na kupanje na jezeru. Posjetit će Adrenalinski park Duboka, Jankovac i Geo-infocentar u Voćinu.

Volonterka Hegediš zahvalila je svima koji su se uključili u organizaciju boravka ukrajinske djece u Hrvatskoj, prije svega Gradu Slatini, ali i Virovitičko-podravskoj županiji, gradovima Virovitici i Orahovici, općinama Sopje, Voćin i Čačinci, Parku prirode Papuk, Park-šumi Jankovac, Dravskoj priči u Noskovcima, turističkim zajednicama VPŽ-a i Virovitice, Crvenom križu Slatina... Sve vrijeme s malim Ukrajincima i njihovim dvjema odgajateljicama bit će volonteri Društva Naša djeca Slatina, koji će ih sigurno dovesti na sva predviđena odredišta.

– U organizaciju njihova boravka uključili su se i Pučko otvoreno učilište, pizzeria Ivona, slastičarka Sandra Jadek i brojni poduzetnici i osobe koje su željele pomoći toj djeci. Svima želim zahvaliti jer svi su istog trenutka prihvatili sponzorstvo, a najveći dio troškova prihvatio je Grad Slatina. I kad su prije dvije godine prvi Ukrajinci iz ratnog područja došli na Višnjicu, rekla sam im da ih nitko ne može bolje razumjeti od Hrvata, jer su također prošli ista iskustva, od okupacije teritorija do udara po najranjivijim skupinama. Moram istaknuti da u cijeloj Ukrajini, kao i svojevremeno u Hrvatskoj, postoji borbeni duh koji ne dopušta nikakvo klonuće i malodušnost, i oni unatoč ratnim okolnostima nastoje živjeti što je moguće normalnije.

SLATINA, Dolazak prvih ukrajinskih izbjeglica 2022. na Višnjicu, 22.07.2024., snimio Vladimir Jelenčić, arhiva
DOLAZE NA ODMOR U SLATINU

Ukrajinska djeca provest će deset dana daleko od svakodnevnog granatiranja i razaranja

Skupinu djece iz Ukrajine dočekao je i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

– Drago mi je što smo primili djecu iz Ukrajine na inicijativu volonterke Helene Hegediš, odmah sam pristao na to jer i ja sam sudionik Domovinskog rata i sjećam se naših izbjegličkih kolona, Vukovara, odlaska djece na more, u mirnije krajeve i inozemstvo. Drago mi je što će Grad Slatina s Virovitičko-podravskom županijom toj djeci omogućiti miran i ugodan odmor, bez ratnih stresova i zahvaljujem svima koji će im omogućiti da vide i upoznaju kraj između Drave i Papuka, i da se osjećaju mirno i sigurno – rekao je Ilija Nikolić.

Ovisno o sponzorima i donatorima, početkom rujna planira se dolazak u Hrvatsku još jedne skupine djece iz iste ukrajinske regije, ali njihov bi boravak bio organiziran na moru. 

Prva skupina Ukrajinaca na odmoru u Slatini

Prva skupina Ukrajinaca na odmoru u Slatini

Petar Žarković
Prvi susret i dogovor Ukrajinaca i njihovih domaćina u Slatini

Prvi susret i dogovor Ukrajinaca i njihovih domaćina u Slatini

Petar Žarković
Prva skupina Ukrajinaca stigla je na odmor u Slatinu

Prva skupina Ukrajinaca stigla je na odmor u Slatinu

Petar Žarković
Ilija Nikolić: Toj djeci omogućit ćemo miran i ugodan odmor

Ilija Nikolić: Toj djeci omogućit ćemo miran i ugodan odmor

Petar Žarković