Gimnazija Vukovar

Gimnazija Vukovar

Dragana Korpoš
22.7.2024., 19:51
REZULTAT UPISA U VUKOVARU

U četiri srednje škole upisano je 330 učenika

Ekonomska škola Vukovar ponudila je program farmaceutskog tehničara, popunjena sva mjesta

 

VUKOVAR

U vukovarske srednje škole u ljetnom roku upisano je 330 učenika, a iz sve četiri škole izrazili su zadovoljstvo upisima u sljedeću školsku godinu.

Gimnazija Vukovar učenike upisuje u tri programa - opći, jezični i prirodoslovno-matematički, a tu je školu u prvom roku odabralo 54 učenika. Ravnateljica Giana Marović Zeko navela je kako je upisna kvota bila 22 učenika.

- Rezultat je na razini prošlogodišnjeg, pri čemu je, od ukupno upisanih, devet učenika odlučilo pohađati nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu - rekla je ravnateljica.

Ekonomska škola Vukovar ove je godine učenicima umjesto dosadašnja tri ponudila četiri programa: ekonomist, komercijalist, upravni referent i kao novinu zanimanje farmaceutski tehničar. Učenicima su pojasnili kako je riječ o programu kojim se osposobljavaju za rad s farmaceutskim sirovinama u pripremi i proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda (lijekova, dijetetskih i kozmetičkih pripravaka). Farmaceutski tehničari/tehničarke mogu se zaposliti u privatnim i javnim ljekarnama, analitičkim i drugim laboratorijima, u industriji lijekova za humanu i veterinarsku upotrebu te u kozmetičkoj industriji.

Ravnateljica Jelena Vinaj naglasila je kako su rezultati upisa iznimno dobri budući da su upisali ukupno 103 učenika.

- Za program farmaceutskog tehničara više nema mjesta ni u nastavi na hrvatskom ni na srpskom jeziku. Popunjeni su i odjeli na hrvatskom jeziku za smjer ekonomista i upravnog referenta, dok je ostalo slobodnih mjesta za smjer komercijalist. Za nastavu na srpskom ima nekoliko slobodnih mjesta za jesenski rok u sva tri preostala smjera - rekla je Vinaj.

SLOBODNA MJESTA U TEHNIČKOJ ŠKOLI

Kada je riječ o Tehničkoj školi Nikole Tesle, za drugi je upisni rok ostalo još slobodnih mjesta, i to u svim programima. Za sljedeću su školsku godinu mogli upisati ukupno 280 učenika, a upisano ih je 107 na oba jezika i pisma.

Time je zadržan višegodišnji kontinuitet s obzirom na to da u prosjeku tu školu odabire od 100 do 120 učenika godišnje, što znači kako im uvijek ostane dosta slobodnih mjesta. Za razliku od prethodnih, ovoga puta u ljetnom roku nisu popunjena sva mjesta u programu tehničar za računalstvo. Zainteresiranima je na izbor više obrazovnih programa: ekološki tehničar, elektrotehničar, tehničar za računalstvo, autoelektričar, strojarski tehničar u računalstvu, automehaničar, vodoinstalater i plinoinstalater.

Srednja strukovna škola "Marko Babić" obrazuje kadrove za malo i srednje poduzetništvo kroz programe u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Učenicima nudi zanimanja: hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut, tehničar nutricionist, kuhar, konobar, slastičar, kozmetičar, frizer, mesar, prodavač te pomoćni kuhar i slastičar. U ljetnom su roku upisali 66 učenika u sedam razrednih odjela, pet na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu i dva razredna odjela na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, pa se zainteresirani za njih mogu odlučiti u jesenskom roku. Ta škola raspolaže s 13 učionica, šest praktikuma, knjižnicom, frizerskim salonom, kozmetičkim salonom, slastičarnicom i kuhinjom.