Lapovac je omiljeno odredište ribolovaca.

Lapovac je omiljeno odredište ribolovaca.

Ustupljena fotografija
22.7.2024., 20:12
ČEKAJU SE NATJEČAJI

I uređenje Lapovca i gradnja bazena ovise o europskom novcu

Kašuba: Iz gradskog proračuna nije moguće izdvojiti oko dva milijuna eura za uređenje jezera kao kupališta

NAŠICE

Grad Našice u sljedećem razdoblju planira uređenje jezera Lapovca, kao i gradnju bazena kod velikog parka. Za ta dva velika projekta spremna je dokumentacija za sufinanciranje iz fondova Europske unije i čekaju se natječaji za dodjelu nepovratnih sredstava.

Tako je odgovorio gradonačelnik Krešimir Kašuba na pitanje gradskog vijećnika Brune Wolfa kada se može očekivati uređenje Lapovca i gradnja bazena. Vijećnik Wolf je podsjetio kako je gradonačelnik još prije četiri godine u predizborno vrijeme najavio kako će se urediti jezero Lapovac za kupanje te sagraditi bazen.

Na stazi oko Lapovca svake godine održava se međunarodna biciklsitička utrka. 

Na stazi oko Lapovca svake godine održava se međunarodna biciklsitička utrka. 

Ustupljena fotografija

- Na početku mandata najavili ste kako će se urediti plaže oko Lapovca i ponuditi mogućnost kupanja. Zadnje ljeto je pri kraju i ništa se nije dogodilo. Zanima me kada će se građani Našica moći kupati na Lapovcu, a ne da moraju odlaziti u susjedne gradove, a imamo jezero - kazao je vijećnik Wolf.

No gradonačelnik Kašuba nije se složio da ništa nije napravljeno. Izrađeno je idejno rješenje za uređenje Lapovca kao kupališta, a što je prvi korak pri izradi projektne dokumentacije

- Potrebno je znati da izrada potrebne projektno-tehničke dokumentacije dugo traje. Također, potrebno je iznaći financijska sredstva, a to je najteže. Prema idejnom rješenju, ulaganja iznose oko dva milijuna eura i dok se ne osigura mogućnost financiranja povlačenjem europskih sredstava, ne može se ulaziti u projekt uređenja Lapovca kao kupališta, jer iz gradskog proračuna mi to ne možemo financirati - poručio je gradonačelnik Kašuba.

Bazeni su predviđeni u sklopu budućeg Sportsko-rekreacijskog centra, čija je realizacija zamišljena u fazama. Uz bazene, predviđena je i gradnja teniskih terena i sportske arene. Projekt izgradnje bazena bio je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Međutim, Grad Našice sa svojim projektom izgradnje bazena nije dospio na prioritetnu listu na tom natječaju.

- Projekt smo prijavili, ali nismo prošli. Čekamo nove natječaje i nova sredstva. Nekome se to čini vječnost, ali operativi je to realnost. U svakom slučaju sam optimist, a glavni razlog je taj što je u proteklih šest-sedam godina blizu 100 milijuna eura povučeno iz europskih fondova - rekao je gradonačelnik Kašuba.

Napomenuo je kako Grad Našice ima prioritete u investicijskoj politici i da su to Centar industrijske zone, odnosno Poduzetnički inkubator, čija je gradnja u završnoj fazi, te novi dječji vrtić u kvartu Urbarija i Centar za starije i nemoćne osobe, koji su spremni za početak gradnje.

OKO LAPOVCA BICIKLOM ILI TRČEĆI

Od 2010. na stazi oko Lapovca održava se međunarodna biciklistička utrka. Također, Lapovac je četvrtu godinu omiljena destinacija sudionika NEXE Backyard utrke, ultramaratonske utrke u kojoj natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara za manje od sat vremena. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Ove godine u lipnju u utrci je sudjelovalo više od 150 natjecatelja iz osam država.

Inače, Lapovac se, iako nije uređen kao kupalište, koristi za ribolov, a područje oko jezera za biciklizam, trčanje i održavanje važnih sportskih događaja. Valja podsjetiti da je na lapovačkim vodama održano Europsko prvenstvo kajaku. Svake godine održava se međunarodni šaranski kup. Ove će se godine od 4. do 7. rujna održati 24. Svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu. Očekuje se nastup više od 30 reprezentacija iz Europe, Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Domaćin svjetskom natjecanju najboljih šaranskih ribolovaca bit će Športsko udičarsko društvo Šaran Našice, koje gospodari jezerom Lapovcem, a koje je u vlasništvu Hrvatskih voda. ŠUD Šaran redovito provodi radne akcije uređenja ribolovnih područja oko Lapovca kao bi bilo ljepše i urednije za ribiče, sportaše, rekreativce i šetače. 

Lapovac je akumulacijsko jezero izgrađeno 1993. godine. 

Lapovac je akumulacijsko jezero izgrađeno 1993. godine. 

Ustupljena fotografija