Alen Đurasek
21.7.2024., 20:24
NOVI ERASMUS+ PROJEKT

Poticajna zaštita okoliša, kreativno recikliranje otpada

Svi nastali ukrasni i uporabni predmeti bit će izloženi u holu škole na novom Sajmu hobija

SLATINA

Nakon što je Srednja škola Marka Marulića Slatina kao akreditirana ustanova potpisala s Nacionalnom agencijom AMPEU novi ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava, u školi se provodi novi Erasmus+ projekt financiran sredstvima Europske unije. Za taj 15-mjesečni projekt školi je odobreno 34.100 eura, a ta sredstva bit će upotrijebljena za odlazak 14 učenika s nastavnicima pratiteljima u partnerske inozemne škole i za mobilnosti sedmero nastavnika na strukturirane tečajeve u zemlje Europske unije. Učenici i nastavnici razmjenjivat će iskustva s inozemnim partnerima u izvannastavnim aktivnostima kojima se planiraju ostvariti ciljevi projekta.

Prema akreditaciji, u provedbi tog Erasmus+ projekta ciljevi su inovativnom nastavom i raznolikim programima kreirati poticajno okruženje usmjereno na učenike u kojem se osnažuje kreativnost i sposobnosti rješavanja problema, ojačati digitalnu zrelost škole za korištenje IKT-a na pametan, siguran i održiv način u odgojno-obrazovnim procesima i međunarodnim suradnjama te "zeleno" djelovanje kao doprinos održivoj budućnosti. Očekuje se također uključenje Agende 2030 (Program globalnog razvoja UN-a do 2030. godine) u obrazovni proces te utjecanje na stavove i modele ponašanja koji će doprinijeti održivoj budućnosti.

Edukacija nastavnika

“Planirano je da se četiri nastavnika educiraju za ekološke teme i održivi razvoj, dvoje nastavnika educirat će se na tečaju za snimanje videozapisa i filmova, a jedan nastavnik za osmišljavanje raznolikih programa kao pomoć drugim nastavnicima naše škole koji se žele više uključiti u izvannastavne aktivnosti s učenicima”, kazala je Vidaković.

Prema riječima voditeljice projekta prof. Kate Vidaković, za sudjelovanje u projektnim aktivnostima učenici će se prijavljivati ispunjavanjem prijavnog obrasca na web-stranici škole. Oni će prema osobnim interesima odabirati tim u koji se žele uključiti, a timovi će istraživati i primjenjivati stečena znanja kako na kreativne načine reciklirati staru odjeću, plastiku, papir, drvo, keramiku i staklo. U izvannastavnim aktivnostima s ekološkim temama podizat će svijest o potrebi zašite okoliša i pravilnog zbrinjavanja otpada. Tim za prikupljanje i recikliranje otpadne plastike osmislit će kako ju ponovo upotrijebiti kao sirovinu za izradu novih uporabnih predmeta pomoću 3D printera.

– Nakon uspješno postavljenog mozaika u predvorju škole, nastavljamo aktivnosti izrade različitih mozaika od otpadne keramike. Također, planiramo urediti "magični garderobni ormar" u kojem ćemo izlagati reciklirane odjevne predmete. Sve nastale ukrasne i uporabne predmete timovi će izložiti u holu škole na novom Sajmu hobija. Osim toga, nastavnici voditelji predloženih izvannastavnih aktivnosti bit će upućeni na edukacije na odabrane strukturne tečajeve – pojasnila je voditeljica Vidaković.

Voditelji će okupiti timove učenika koji će ovladati potrebnim tehnikama za recikliranje, snimanje i objavljivanje na mrežnim stranicama. Od prikupljenih materijala, na kraju projekta, izradit će diseminacijski videouradak o tijeku projekta, o svim aktivnosti na mobilnostima učenika, kao i mogućim posjetima partnerskih škola. n