POŽEGAPočela je konstrukcijska obnova požeške katedrale sv. Terezije Avilske, srpanj 2024.
Požeška biskupija
19.7.2024., 19:39
POŽEŠKA BISKUPIJA

Započeli radovi na požeškoj katedrali

Počela je konstrukcijska obnova požeške katedrale. Nakon potresa u Zagrebu i na Banovini pokazale su se na osjetljivoj kasnobaroknoj arhitekturi požeške katedrale određene pukotine, koje su zahtijevale stručno istraživanje njezina stanja i konstrukcijsko učvršćivanje. Kako je objavila Požeška biskupija, uz potporu Ministarstva kulture i medija Studio Arhing d. o. o. iz Zagreba, pod vodstvom dipl. ing. građevine Jurja Pojatine i u suradnji s prof. Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2023. godine izrađena je potrebna dokumentacija za provedbu projekta konstrukcijskog ojačanja požeške katedrale radi sprječavanja ugroženosti od mogućih potresa i drugih nepogoda. Radovi se izvode uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Požeške biskupije.

Građena sedam godina, posvećena 1763.

Carica Marija Terezija odobrila je gradnju crkve 1754. godine, a započeta je 28. lipnja 1756. Nakon sedam godina gradnje biskup Franjo Thauszy posvetio ju je 24. srpnja 1763. Nazvana je po sv. Tereziji Avilskoj, španjolskoj redovnici i crkvenoj naučiteljici, koja je obnovila žensku granu karmelićanskog reda. Bila je svetica zaštitnica carice Marije Terezije, koja je po njoj i dobila ime.

U ime požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, kojem je statutarno povjerena briga za požešku katedralu, ugovor o radovima I. faze, koji se odnose na ojačanje zvonika, potpisao je prepošt Ivica Žuljević s odabranim izvođačem radova, L projektom d. o. o. Radovi su započeli nedavno, a završetak je predviđen za studeni 2024. Projektantski nadzor povjeren je dipl. ing. građevine Juraju Pojatini iz Zagreba, a stručni nadzor obavljat će Darko Domićić iz požeške tvrtke Domino Dizajn.

POŽEGAPočela je konstrukcijska obnova požeške katedrale sv. Terezije Avilske, srpanj 2024.

Počela je konstrukcijska obnova požeške katedrale sv. Terezije

Požeška biskupija

Požeška katedrala (katedrala sv. Terezije Avilske) katedralna je crkva Požeške biskupije od osnivanja biskupije 1997. Nalazi se na baroknom Trgu sv. Terezije, u blizini brežuljka na kojemu je nekada bila srednjovjekovna utvrda.