Sunčana elektrana na Vodovodu grada Vukovara puštena u rad prije više od dvije godine
Vodovod grada Vukovara
19.7.2024., 19:20
VODA NIJE POSKUPJELA

Pročišćavanje voda je zasebna nova stavka

U fiksni dio cijene za uređaj ugrađeno je većim dijelom i održavanje, plaćaju ga i oni koji ne žive stalno u gradu

VUKOVAR

U vrućim ljetnim danima, posebice u vrijeme toplinskog vala koji je zahvatio Hrvatsku, povećana je potrošnja vode.

Ništa neočekivano, dapače, posve razumljivo, no građani unatoč potrebi za većom potrošnjom već sada razmišljaju koliko će im to povećati iznose na računima. I dok jedni govore kako je u konačnici nebitna cijena, već je bitno to što vode ima dovoljno i za znatno veću potrošnju, drugi se pitaju jesu li i prije dugog toplog ljeta iznosi na računima morali biti visoki.

Upravo o toj temi bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara, kada je jedan od vijećnika ustvrdio kako su od početka godine iznosi na računima korisnika Vodovoda grada Vukovara u prosjeku povećani 25 posto. Zbunjenost povećanjem još je veća ako se zna da je prije nešto više od dvije godine napravljena fotonaponska elektrana na krovu te gradske tvrtke, što je utjecalo na smanjenje cijene električne energije.

Sunčana elektrana na Vodovodu grada Vukovara puštena u rad prije više od dvije godine
Grad Vukovar

Pojašnjenje je dao Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara, rekavši kako građani na računima imaju novu stavku - uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je započeo rad 1. siječnja ove godine.

- Ta je nova stavka vidljiva korisnicima na računu. Što se tiče cijene vode, solarnom elektranom zadržali smo postojeću cijenu, koja, ako govorimo kada je formirana u kunama, iznosi 5,05 kuna po kubičnom metru. Cijenu smo zadržali bez obzira na sve oscilacije i tržišne poremećaje energenata koji su se dogodili u proteklom razdoblju - rekao je Tišov.

Napomenuo je kako su već sredinom prošle godine, prije nego što su dobili uporabnu dozvolu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, započeli projektiranje nove solarne elektrane upravo na tom uređaju, kapaciteta gotovo 1 megavat. "Jasno je kako će nakon izgradnje i puštanja u rad ona utjecati i na cijenu koju smo morali donijeti, odnosno na novu stavku koja je korisnicima vidljiva na računima", kazao je.

ENERGIJOM SUNCA DO PITKE VODE

Vukovarski Vodovod nastavlja s projektom “Energijom sunca do pitke vode”, koji ih pozicionira među tvrtke koje brinu o okolišu, vodi, vodnim resursima i korisnicima vodnih usluga.

Sunčana elektrana na krovištima tvrtke prva je od tri faze velikog projekta kojim se anulira porast cijene električne energije. Cilj im je pronaći izvore sufinanciranja kako bi, osim utjecaja na zaštitu okoliša, tim projektom ostvarili dodatne uštede, čime bi osigurali mogućnost ulaganja u druge bitne projekte u svrhu podizanja kvalitete isporuke vodnih usluga.

- U konačnici, cijena vode i cijena odvodnje ostale su iste, fiksni i varijabilni dio ostali su isti, naknade su s 1. srpnja nešto smanjene od strane resornog ministarstva, što će biti vidljivo građanima na računima u kolovozu za srpanj i radi se o smanjenju naknada od 5 do 7 posto. Treba znati kako je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijednosti 141 milijun kuna i zahtijeva upravljanje, održavanje i vođenje - naglasio je direktor Vodovoda.

Pojasnio je kako je cijena za uređaj formirana iz fiksnog i varijabilnog dijela, kao i za cijenu vodoopskrbe i odvodnje, i to tako da je u fiksni dio cijene ugrađeno većim dijelom održavanje, pa svi korisnici na području Vukovara koji ne borave i kontinuirano ne žive u gradu kroz fiksni dio plaćaju održavanje i redovite servise na tom uređaju.

Podsjećamo kako je na krovištima objekata Vodovoda izgrađena solarna elektrana koja proizvodi električnu energiju te u konačnici i pitku vodu.

Donosi uštede i velike iskorake u ostvarenju samodostatnosti u proizvodnji energije, jer gradska tvrtka značajnu količinu energije za proizvodnju pitke vode dobiva iz obnovljivih izvora energije.