Potraga u Pleternici

Potraga u Pleternici

HGSS Požega
19.7.2024., 07:00
ČLANOVI HGSS-a U AKCIJI

Kada je najteže, u ove se junačine možemo pouzdati

Iza članova HGSS-a iz Slavonije i Baranje tri su uspješne akcije spašavanja, na staroj Dravi u Bilju, Pleternici i Velikoj Kopanici

Tri potrage za nestalim starijim osobama, u kojima su sudjelovali članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Osijek, Slavonski Brod i Požega, rezultirale su uspjehom. Sve tri osobe su pronađene i predane na skrb hitnoj pomoći, jer su nekoliko sati bile na nepristupačnom terenu. Članovi HGSS-a su osobe koje bez pogovora kreću na intervenciju i spašavanje života. U njih se definitivno možemo pouzdati kada je najteže.

Ptretraga terena u Pleternici

Ptretraga terena u Pleternici

HGSS Požega

Jedna od akcija potrage zbila se na području Stare Drave u Bilju, gdje je nestala starija muška osoba. "Prema zaprimljenim informacijama osoba se od svoje kuće udaljila 16. srpnja oko 11 sati, a nakon što se u večernjim satima nije vratila, prijavljen je nestanak. Spašavatelji su se odmah uputili na teren i na osnovi rezultata lociranja mobilnog telefona i dodatnih prikupljenih informacija o kretanju nestale osobe započeli pretragu terena na širem području Stare Drave u Bilju. Osoba je pronađena 17. srpnja u 8.40. Nakon obavljenog brzog trauma-pregleda spašavatelji su terenskim vozilom osobu prevezli do mjesta gdje je dogovoreno preuzimanje od djelatnika Hitne pomoći. U potrazi su sudjelovali policajci PP Beli Manastir, pet spašavatelja HGSS stanice Osijek i potražni pas s dva terenska vozila te rodbina i prijatelji nestale osobe.

O akciji spašavanja na Facebook stranici HGSS-a oglasila se i kći pronađenog muškarca.

Potraga u Pleternici

Potraga u Pleternici

HGSS Požega

- Prije svega od srca zahvaljujem cijelom timu HGSS-a. Nadasve ljubazni, suosjećajni, brzi i vrhunski majstori svoga posla! Zahvaljujem na uspješnom izvlačenju moga oca s nedostupnog područja stare Drave. Nažalost, piše se o mnogim nebitnim stvarima, medijski su popraćene nebitne osobe, a ovi ljudi velikog srca i dobrog djela ne spominju se puno u medijima. Njihova hrabrost i požrtvovnost zaslužili su da se o njima piše i da ih se hvali! Čovjek pročita kako je netko nestao i pomisli jadna obitelj i daj Bože da bude sve u redu, i to je to.

STARIJA ŽENA IZVUČENA IZ POTOKA

U utorak u 13.48 preko Centra 112 zaprimljen je poziv za potražnu akciju za 83-godišnjom ženom na području Pleternice. U akciju se uključuje 13 članova HGSS-a stanice Požega, a zbog zahtjevnosti terena i hitnosti pozvano je i sedam članova DVD-a Pleternica, jedan vatrogasac JVP-a Pleternica te sedam policajaca. Potrazi se priključilo i 27 mještana. U potragu je uključen potražni tim te dvije bespilotne letjelice, zapovjedno vozilo, quad. U 23.05 s pomoću bespilotne letjelice osoba je locirana u koritu potoka Vrbova. Žena je nakon toga izvučena iz potoka, transportirana do vozila hitne pomoći u 23.19, čime je i okončana sama akcija.

Sada smo se i mi našli u takvoj situaciji i ne postoje riječi kojima bi se ta strahota mogla opisati. Po peti put odlaziš na isto mjesto jer misliš možda nisam vidio, bauljaš po mraku i visokoj travi i siguran si da ćeš ga naći na svakom slijedećem koraku, ali onda shvatiš nakon 3-4 sata da ne znaš kako dalje. Nažalost, ne znaš da imaš opciju pozvati HGSS i da su oni tu da pomognu... Hvala im još jednom na sretnom završetku ove priče i na vraćanju pomalo izgubljene nade u ljudsku dobrotu - napisala je kći pronađenog muškarca.

Potraga u Velikoj Kopanici

Potraga u Velikoj Kopanici

HGSS Slavonski Brod

Uspješna akcija provedena je i u okolici Velike Kopanice, gdje je također nestao stariji muškarac. Dojava o nestanku stigla je u ponedjeljak 17 minuta iza ponoći. Na teren je izišlo deset spašavatelja Stanice Slavonski Brod s jednim dronom i tri spašavatelja Stanice Požega s dvije bespilotne letjelice. Prema raspoloživim informacijama pretražuje se teren. Potrazi su se pridružili i rodbina, mještani, članovi DVD-a Velika Kopanica, članovi Lovačke udruge Vir Velika Kopanica, policajci...Osoba je pronađena u 14.05 i predana djelatnicima HMP-a.