Željeznički kolodvor Beli Manastir

Željeznički kolodvor Beli Manastir

Ivica Getto
19.7.2024., 19:43
KASNILI NA POSAO I U BOLNICU

Dva dana bez vlaka i zamjenskog prijevoza

HŽ: Vlak bio u kvaru, a ugovoreni autoprijevoznik nije mogao osigurati zamjenski autobus od Osijeka do Belog Manstira

BELI MANASTIR

Kao ''bosi po trnju'' proveli su se u utorak i srijedu putnici Hrvatskih željeznica koji su tih dana u prijepodnevnim satima došli na osječki odnosno belomanastirski željeznički kolodvor kako bi se ukrcali na vlak i stigli na odredište.

Bolje reći potencijalni putnici, budući da su tih dana samo pokušali, u za to predviđeno vrijeme, vlakom stići u Osijek, Beli Manastir ili na neku od usputnih postaja. Na kolodvorima ih je dočekalo neugodno iznenađenje. Prvo one koji su planirali iz Osijeka prema Belom Manastiru krenuti vlakom koji polazi u 10.11, a potom one koji su u suprotnom smjeru, istim tim vlakom, trebali poći u 10.49. Ni jedne ni druge - vlak nije čekao. Ne stoga što je eventualno krenuo ranije, već zato što ga uopće nije bilo! A zamjenski prijevoz nije bio osiguran.

Ni kondukter nije znao

- Dva dana kasnim na posao. Napišite to da mi šefovi vjeruju - u polušali priča jedan od potencijalnih putnika koji dva dana zaredom nije stigao na odredište. Već godinama putuje na toj relaciji i sjeća se brojnih prijevoza zamjenskim autobusima, koji, doduše, prilično kasne u odnosu na vlakove, ali barem stignu. Tvrdi kako ovoga puta zamjenski autobus uopće nije organiziran te kako na kolodvorima nije zatekao nikakvu obavijest o otkazivanju vlakova.

- Da stvar bude smješnija, čak ni kondukter u Osijeku nije znao da vlak uopće neće krenuti, a kamoli da to znaju putnici. Pitam se kako su prošli nesretnici koji su vlak čekali na postaji Dravski most, koji poodavno uopće ne nalikuje na kolodvor - ne skriva nezadovoljstvo naš sugovornik.

Na zakazanu kontrolu u osječku bolnicu u utorak nije stigla jedna Belomanastirka. I ona tvrdi kako nikakvu obavijest nije pročitala.

- Možda je nešto objavljeno na web-stranicama Hrvatskih željeznica, ali pitam se tko od redovitih putnika za Osijek ili Beli Manastir uoči polaska provjerava hoće li vlak krenuti ili neće - žali se.

Dan poslije, u četvrtak, sličan slučaj. Vraćajući se kući s posla iz Osijeka, jedan je Belomanastirac, krenuo prema mjestu gdje je obično postavljen vlak koji iz Osijeka prema jedinom baranjskom gradu kreće u 15.27 sati. No vlaka tamo nije bilo.

- Vraćao sam se prema kolodvorskoj zgradi, misleći se o čemu se radi. U tom je trenutku naišao prometnik pa sam ga šaljivo pitao nije li se možda od sunca otopila pruga. Rekao mi je nešto u stilu: ''Nije, ali nešto se slično dogodilo.'' Onako, kroz zube, dodao je da vlak neće ići te kako će zamjenski autobus doći za sat vremena - tvrdi. Odlučio je promijeniti prijevozno sredstvo te se kući vratiti na nešto skuplji način - redovitom autobusnom linijom. U trenutku kada je stigao u Beli Manastir putnici koji su u Osijeku čekali zamjenski autobusni prijevoz još se uvijek nisu maknuli iz grada s Drave…

Samo na web-stranici

Na upit zbog čega u utorak i srijedu nisu prometovali neki vlakovi na liniji Osijek - Beli Manastir i suprotno, iz HŽ-a Putnički prijevoz odgovorili su kako je posrijedi bio kvar.

“Prije svega, ispričavamo se putnicima zbog neprometovanja vlakova br. 6206 Osijek (10.11) - Beli Manastir (10.42) i br. 6207 Beli Manastir (10.49) - Osijek (11.20) u utorak (16. 7.) i srijedu (17. 7.). Navedeni vlakovi nisu vozili zbog kvara vlaka. Ugovoreni autobusni prijevoznik nije bio u mogućnosti osigurati zamjenski autobus za vlakove 6206/6207. Kontaktirani su i drugi autobusni prijevoznici koji također nisu imali zamjenske autobuse ili vozače. Informacija o neprometovanju vlakova 6206/6207 bila je objavljena na internetskoj stranici HŽ Putničkog prijevoza, u rubrici Stanje u prometu", ističu iz Ureda uprave u HŽ-a Putnički prijevoz. 

Radnim danom vozi 18 vlakova

Inače, u voznom redu 2023./2024. na relaciji Beli Manastir - Osijek - Beli Manastir radnim danom vozi 18 vlakova. Na navedenoj relaciji u 2023. prevezeno je oko 170.000 putnika, a radnim danom prosječno ih se preveze oko 700. Iz Belog Manastira putnički vlakovi voze i prema Mađarskoj. Na relaciji Beli Manastir - Magyarboly - Beli Manastir dnevno prometuje 12 vlakova. Tijekom prošle godine prevezeno je oko 3200 putnika. Prosječno, radnim danom do Magyarbolya i nazad preveze se 13 putnika - nekad više, nekad manje.