Ustupljena fotografija
18.7.2024., 19:34
VIŠEGODIŠNJI PROBLEMI S VODOM

Pitku vodu Gradac Našički dobit će do kraja ove godine

Dok se ne sagradi javni vodovod u selu, mještani koriste vodu iz bunara koja se redovito dezinficira

GRADAC NAŠIČKI - Prema nedavno objavljenim rezultatima analize bunarske vode u naselju Gradcu Našičkom, koju je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, postoji nesukladnost uzorka vode za ljudsku potrošnju u pogledu maksimalno dozvoljenih koncentracija te je preporučeno mještanima da vodu koriste samo u sanitarne svrhe.

Predsjednik Mjesnog odbora Bernard Marjančević kaže kako to nije prvi put da analiza pokaže da voda nije za piće te da su problemi s pitkom vodom dugogodišnji. Voda se redovno ispituje, a osim nalaza u srpnju, i rezultati ispitivanja u lipnju pokazali su da voda nije bila ispravna.

- Problemi s vodom traju deset godina i mještani su upoznati da voda nije za piće. Stanovnici koriste bunarsku vodu i dosad se još nitko nije žalio. Grad Našice mještanima je ponudio dopremu vode u vatrogasnim cisternama i bocama. Međutim, Mjesnom odboru nitko se nije javio da ima potrebu za dostavom pitke vode. Inače, redovito se provode radne akcije čišćenja bunara i sabirnog bazena. Nema potrebe za širenjem panike - rekao je predsjednik MO-a Gradac Našički Bernard Marjančević.

Nakon izvršene analize vode reagirao je i gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je također napomenuo da je problem s pitkom vodom u Gradcu Našičkom višegodišnji te da je gotovo sigurno kako će do kraja godine biti riješen. U tom bi roku, naime, trebao biti realiziran EU projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice. Projekt je vrijedan 28 milijuna eura, a uz izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradit će se sustav javne vodoopskrbe u sedam naselja, među kojima je i Gradac Našički.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Mjesnog odbora Gradac Našički Bernard Marjančević.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Mjesnog odbora Gradac Našički Bernard Marjančević.

Ustupljena fotografija

- Rješenje je tu i ono je konačno. Do kraja godine, Gradac Našički bit će spojen na javni vodoopskrbni sustav i stanovnici, kada se spoje na vodovod, mogu u slavinama očekivati i vodu za piće. Međutim, dok to ne bude gotovo, mještani trebaju i dalje imati strpljenja - rekao je gradonačelnik Kašuba.

U međuvremenu Grad poduzima alternativna rješenja kako bi se problemi s pitkom vodom stanovnika Gradca Našičkog ublažili.

- Sustavno se radi na dezinfekciji sabirnog bazena i privatnih bunara, a na temelju mjesečne analize. U prvih šest mjeseci izvršena su 453 tretmana dezinfekcije. Naravno, s porastom temperature povećava se i broj dezinfekcijskih tretmana. Grad Našice ponudio je Mjesnom odboru dostavu pitke vode, kao što je dugo vremena pomagao i kućanstva u Makloševcu sve dok u naselju nije izgrađen cjevovod i spojen na javni vodoopskrbni sustav - napomenuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Pitka voda za više naselja

Kako navodi Našički vodovod, nakon završenih radova i dobivanja uporabne dozvole za vodovodnu mrežu u naseljima Makloševac, Ceremošnjak i Granice, tijekom srpnja i kolovoza svi će mještani biti spojeni na zonu opskrbe Našice - Velimirovac, odnosno vodocrpilište Velimirovac, čime se osigurava pitka voda. Također dodaju kako to isto do kraja godine očekuju i za mještane brdskih naselja Gradac Našički, Mala Londžica i Marinović Brdo.

Situaciju prati i komunalno poduzeće Našički vodovod, koje je izvijestilo da provode mjere poboljšanja kvalitete vode, a koje obuhvaćaju redovito kloriranje i uzorkovanje vode u privatnim zdencima. ''Osim privatnih zdenaca, provodi se i kloriranje sabirnog bazena koji se nalazi izvan naselja Gradac Našički, a iz kojeg se vodom opskrbljuju kućanstva. Bitno je napomenuti kako su mještani naselja redovito informirani o kvaliteti vode sabirnog bazena iz kojeg vodu koriste na vlastitu odgovornost, jer se radi o izvoru koji nije u sustavu vodoopskrbnog sustava Grada Našica i kojim ne upravlja Našički vodovod kao isporučitelj vode. Mještani su nakon svakog tretmana kloriranja redovito informirani o postupanju'', navode iz Našičkog vodovoda.