HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA
18.7.2024., 19:48
NEZAMJENJIVI VATROGASCI

Petnaest roda i dvije sove život duguju vatrogascima

Ozlijeđene ptice prevezene su u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice stiže lijepa vijest. Istina, iznikla je iz ružne priče, no isto je tako dokaz da nema te, ni prirodne ni "društvene", nepogode koje zajedništvo i ljudi predani poslu koji obavljaju ne mogu riješiti. Ovo je priča o vatrogascima i u nedavnom nevremenu nastradalim rodama u Bošnjacima i Županji.

Svi znamo da je kišno nevrijeme praćeno tučom koje je početkom srpnja pogodilo područje Bošnjaka i Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji prouzročilo velika oštećenja krovišta objekata, fasada, plavljenje objekata i rušenje stabala. Kao i uvijek u takvim situacijama, u pomoć priskaču vatrogasci.

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

- Vatrogasci su najviše bili angažirani na sanaciji krovišta budući da je led koji je padao oštetio krovove gotovo svih objekata na ovome području. Razmjeri štete bili su veliki - rekao je Vladimir Balentović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Županja, kazavši kako sanacija i dalje traje.

No to snažno nevrijeme nije prouzročilo velike štete samo na objektima i usjevima. Posebno su tužne i potresne bile snimke roda koje su nastradale od tuče što je snažno padala po njima. Naime, Bošnjaci su poznati po rodama koje su gnijezda savile na stupovima i dimnjacima kuća. Tijekom nevremena nalazile su se u gnijezdima štiteći mlade, ali je tuča bila prejaka te su brojne rode nastradale. Budući da su im gnijezda teže dostupna zbog visina na kojima su građena, u njihovu spašavanju pomagali su i vatrogasci, koji su autoljestvama dolazili do njih.

- Vatrogasci su nakon nevremena bili angažirani na sanaciji objekata, prvenstveno krovišta. No, tijekom sanacije sami su nailazili na stradale rode ili su im građani dojavljivali te bi ih vatrogasci prikupljali. Pronašli smo ukupno 14 uginulih roda koje je potom zbrinula veterinarska ambulanta. Ali pronašli smo i 15 ozlijeđenih, koje smo prevezli i predali u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica, koji se nalazi kod Slavonskog Broda. Pronašli smo i dvije ozlijeđene mlade sove, koje smo također dovezli u Centar kako bismo im pomogli u oporavku - rekao je zapovjednik Balentović.

A kako su ozlijeđene rode danas provjerili smo u Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica, gdje smo razgovarali s voditeljem Mirkom Milecom.

- Rode nisu poput ostalih životinja koje se u ovakvim situacijama sakriju. One ostaju u gnijezdu i štite svoje mlade i zato su brojne rode i nastradale - kazao je Milec.

Pohvalio je rad i požrtvovnost pripadnika vatrogasnih jedinica.

- Dečki su odlični, svaki su dan prikupljali i dovozili rode, a s njima i inače imamo odličnu suradnju. Sve rode koje su dovezli sada su u dobrom stanju i veliku većinu njih uskoro ćemo i pustiti, čim se vremenski uvjeti poboljšaju - objasnio je Milec.

Dodaje kako dvije rode još imaju bandaže na krilima te će njih zadržati do proljeća, do potpunog oporavka.

- Rode su društvene životinje i već negdje iza 20. srpnja one napuštaju svoja gnijezda i odlaze u močvarni dio gdje se skupljaju u jata i tu kolektivno love te ćemo u taj močvarni dio pustiti i ove rode koje su se dosad oporavile. Bez vatrogasaca sva ova spašavanja bila bi puno teža tako da su zahvaljujući njima u ovoj nesreći rode preživjele i uskoro će biti puštene u prirodu, isto kao i dvije mlade sove koje su dovezli i koje su se dobro oporavile - rekao je za kraj Milec.

Mirko Milec pojasnio je i kako rode poslije 15. kolovoza odlaze na jug, a roditelji znaju u gnijezdima ostaviti mlade koji još nisu spremni za let. I tada opet najčešće dolaze vatrogasci koji prikupljaju mlade rode, odvoze ih u Centar koji se brine o njima do proljeća, nakon čega ih puštaju u prirodu. 

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA