Općina Lovas
18.7.2024., 19:28
KOMUNALNI PROJEKTI U OPĆINI LOVAS

Opremili igralište, uređuju središte Lovasa, rasvjetu...

LOVAS - Unatoč visokim temperaturama u Općini Lovas nastavljaju realizaciju više projekata vezanih uz komunalnu infrastrukturu, a uskoro će krenuti i u nove, za koje su uspjeli osigurati sredstva iz vanjskih izvora.

Dječje igralište u Lovasu, koje se nalazi u neposrednoj blizini vatrogasnog doma, ovih je dana dobilo nove sadržaje. Kako nam je rekla Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas, igralište je nadograđeno novim igralima i pripadajućom antistresnom podlogom, pogodnom za sigurnost najmlađih korisnika.

Općina Lovas

- Dodatno opremanje igrališta posebno je razveselilo naše mališane, pa zahvaljujemo Zakladi "Hrvatska za djecu" koja je iznosom od 15 tisuća eura financirala ovaj projekt vrijedan ukupno 17.287,50 eura. Razliku iznosa, kao i pripremne radove za postavljanje igrala, uključujući betoniranje ploče postolja s rubnjacima, financirala je Općina Lovas vlastitim proračunskim sredstvima - navela je Cirba, dodajući kako Zaklada "Hrvatska za djecu" svake godine financira projekte usmjerene na dobrobit djece i mladih kroz različite sadržaje koji su od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj.

Istaknula je i ulogu RA TINTL, koji je ovaj projekt uspješno prijavio. Načelnica je naglasila kako mještane posebno vesele osmijesi razigrane djece, koja se, posebice u večernjim satima, okupljaju i igraju na novom igralištu.

- Posebno nas raduje što je ovo tek jedno od četiri igrališta koja se grade ove godine. Riječ je o vanjskome stolnoteniskom igralištu u Opatovcu, streetball u Športskom centru Lovas, dok nas uskoro očekuje i početak izgradnje ugovorenog malonogometnog igrališta s umjetnom travom. Stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za naše najmlađe i dalje je naš imperativ - poručila je.

Općina Lovas

Istodobno se radi i na komunalnoj infrastrukturi u oba općinska naselja. Naime, u tijeku je sanacija nogostupa u Lovasu i Opatovcu ukupne vrijednosti 23.341,60 eura, od čega je 18 tisuća eura osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dok je ostatak sufinanciran sredstvima općinskog proračuna.

- Nastavljaju se i radovi na uređenju užeg središta naselja Lovasa, pripadajućih nogostupa, rasvjete i odvodnje, vrijedni više od 76 tisuća eura. Realizaciju tog projekta financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a iznosom od 31 tisuću eura kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice. Traju i radovi na izgradnji grobnica i uređenju groblja u Lovasu i u cijelosti ih financiramo vlastitim sredstvima - rekla je načelnica.

Istaknula je kako time žele poboljšati kvalitetu uvjeta života i rada u naseljima, a u istom će smjeru ići i još jedan projekt čiji su korisnici djeca. 

Počelo je uređenje Doma kulture

RA TINTL je za općine na kojima djeluje uspješno prijavio pet novih projekata vezanih uz provedbu edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Općini Lovas odobrena je potpora u iznosu od 28.250 eura, čime će sufinancirati školu stranog jezika (engleskog), školu nogometa i provedbu STEM radionica za djecu. U srijedu je počelo i uređenje Doma kulture u Lovasu, vrijedno nešto više od 40 tisuća eura, od čega je 30 tisuća osiguralo Ministarstvo kulture i medija.