Ravnatelj Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac, Danijel Rončević

Ravnatelj Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac, Danijel Rončević

SNJEŽANA FRIDL
17.7.2024., 20:16
NAJVEĆI INTERES ZA CNC OPERATERA

SŠ u Đurđenovcu upisalo 16 učenika više nego lani

ĐURĐENOVAC

Nakon ljetnog upisnog roka sjajne vijesti dolaze iz Srednje škole Josipa Kozarca u Đurđenovcu. Naime, ove godine interes za đurđenovačku srednju školu je bio velik, pa su u ljetnom roku upisana 23 učenika u prve razrede ili čak 16 učenika više nego lani. Rezultatima upisa zadovoljan je ravnatelj SŠ Josipa Kozarca Danijel Rončević.

- Nije loše, s obzirom na to da je prošle godine upisano samo sedam učenika u prvi razred. Iz škole nam je otišlo 19 maturanata i potajno smo priželjkivali da se bar toliko učenika upiše. No, ta brojka je premašena, a tu je još i jesenski upisni rok. Pomak se vidi i nadam se da će to ostati trend i sljedećih godina - rekao nam je ravnatelj Rončević.

Dodao je kako su za đurđenovačku srednju školu ove godine interes pokazala i djeca iz Đurđenovca, što do sada nije bio slučaj.

- Osmašima iz Đurđenovca naša srednja škola prethodnih godina nije bila izbor. Ove godine 12 učenika iz Đurđenovca upisalo se u našu školu i to nas jako veseli. Inače, našu školu pohađat će i učenici iz Orahovice, Feričanaca, Podgorača, Normanaca, pa čak i iz Čaglina - ističe ravnatelj.

Učenicima je bilo ponuđeno pet zanimanja raspoređenih u tri razredna odjela, a najveći je interes bio za CNC operatera. Bilo je ponuđeno 8 upisnih mjesta, a prijavilo se 9 učenika i škola je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih zatražila povećanje kvote za to strukovno zanimanje. Kvota je povećana na 12 upisnih mjesta.

Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac 

Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac 

SNJEŽANA FRIDL

- S obzirom na to da je još nekoliko učenika pokazalo interes, vjerojatno će ta kvota za CNC operatera biti potpuno ispunjena u jesenskom upisnom roku. Također, nadamo se da će biti popunjena i upisna mjesta za bačvara, jer postoji mogućnost stipendiranja. Bačvarska tvrtka iz Našica daje tri stipendije, ali je još jedna tvrtka iskazala interes i spremna je stipendirati dva učenika. Znači, to je pet sigurnih stipendija. Za bačvara su slobodna još četiri mjesta, jer su u ljetnom roku upisana dva učenika - napominje ravnatelj Rončević.

U jesenskom upisnom roku ostaje još i jedno mjesto za stolara i tri za CNC operatera, te četiri za pomoćnog stolara, a to su mjesta za učenike koji su završili osnovnu školu po posebnom programu.

Također, slobodno je čak 14 mjesta za šumarskog tehničara. Srednja škola u Đurđenovcu, inače jedina u Osječko-baranjskoj županiji, školuje mlade za zanimanje šumarski tehničar.

- Ukupno je bilo ponuđeno 20 mjesta, ali je upisano samo šest šumarskih tehničara. Lani su bila upisana četiri, a 2022./2023. godine šest učenika. Ne znamo što se događa, ali posljednjih godina slabi interes za šumarskog tehničara, iako smo jedina škola u županiji s tim četverogodišnjim programom. U Slavoniji je za šumarskog tehničara moguće školovati se u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Virovitici - kaže ravnatelj Danijel Rončević.