Dječji vrtić Zeko

Dječji vrtić Zeko

Petar Žarković
17.7.2024., 18:33
U STUBLOVAČKOJ 160 MJESTA

Odbijena 94 zahtjeva za upis u vrtić

SLATINA

Prema izvješćima Povjerenstva za upise djece u Dječji vrtić Zeko za pedagošku godinu 2024./2025. zahtjevi za upis zaprimali su se od 9. do 17. svibnja ove godine, prvi put elektroničkim putem, odnosno preko aplikacije sustava e-građani.

Pristiglo je 340 zahtjeva, od toga 218 zahtjeva korisnika koji nastavljaju pohađati vrtić, i to 207 zahtjeva za program vrtića i 11 zahtjeva za program jaslica. Od pristigla 122 nova zahtjeva, 61 je bio za program vrtića i isto toliko za program jaslica, a prihvaćena su 23 zahtjeva za program jaslica i pet zahtjeva za program vrtića. Nisu prihvaćena ukupno 94 zahtjeva, 38 za program jaslica i 56 zahtjeva za program vrtića. To su brojke koje je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iznijela v. d. ravnateljice DV-a Zeko Slatina Helena Hegediš, a koje pokazuju da u Slatini ni ove godine nema smještajnih kapaciteta za svu djecu koja trebaju vrtićke usluge.

V.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš

V.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš

Petar Žarković

Budući da se svake godine formiraju liste čekanja djece za upis u vrtić, pokrenute su aktivnosti na izgradnji područnog odjela Dječjeg vrtića Zeko u Stublovačkoj ulici u Slatini, u kome će biti osam dnevnih boravaka za ukupno 160 djece. O tim je aktivnostima na sjednici Gradskog vijeća govorio privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić.

– Za taj vrtić izrađena je projektna dokumentacija i dobivena je građevinska dozvola koja je postala pravomoćna i izvršna 15. siječnja 2024. godine. Izrađen je tender – troškovnik i dokumentacija za nadmetanje za otvoreni postupak javne nabave. Provedeno je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima tijekom lipnja ove godine. Otvoreni postupak javne nabave poslan je na objavu u elektronički oglasnik javne nabave 5. srpnja, a otvaranje ponuda određeno je za 29. srpnja. – rekao je pročelnik Kokorić.

Privremeno u Učilište

V. d. ravnateljice vrtića Helena Hegediš podsjetila je na općeniti problem deficitarnosti struke odgajatelja u Hrvatskoj, a uime Grada kao osnivača vrtića obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić istaknuo je nastojanja da se problem nedostatka smještaja za djecu riješi privremenim smještajem jedne ili dviju skupina u učionicama Pučkog otvorenog učilišta.

Projektantska procjena troškova izgradnje i opremanja područnog vrtića iznosi ukupno 5,6 milijuna eura, a planirani rok izgradnje je 16. srpnja 2025. Projekt je sufinanciran s 1,45 milijuna eura iz NPOO-a, a nakon provedbe javne nabave mogu se tražiti i nacionalna sredstva pomoći. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih sufinancirat će izgradnju vrtića s dodatnih 1300 eura po kvadratu i djetetu u dnevnom boravku, tako da ukupna potpora iz EU-a i državnih sredstava za područni objekt DV-a Zeko u Slatini može iznositi maksimalno do 3,2 milijuna eura. Grad Slatina u svome proračunu za radove i stručni nadzor treba osigurati približno 2,6 milijuna eura.