Prikaz Bošnjaka iz zrakaustupljena fotografija

Prikaz Bošnjaka iz zraka

ustupljena fotografija
ORTOFOTO SNIMKE BOŠNJAKA I 3D MODELI

Snimke dronova služit će za procjenu šteta i dokumentirati događaj

Izrađen je detaljan kartirani prikaz stanja na terenu neposredno nakon snažnog nevremena, a služit će i kao dokazni materijal

BOŠNJACI

Nakon snažnog nevremena koje je 1. srpnja poharalo Bošnjake, kada je suhi led pola sata tukao svom silinom i nanio goleme materijalne štete, sanacija oštećenih stambenih objekata i dalje traje. Za riješiti je, kaže općinski načelnik Andrija Juzbašić, ostalo još stotinjak krovišta. Država će, kako je prilikom posjeta tome selu i najavio premijer Andrej Plenković, obeštetiti stradale mještane prema utvrđenoj proceduri. Nakon što se napravi popis šteta i uputi zahtjev, Vlada RH donijet će odluku o izvanrednoj financijskoj pomoći.

Stanje na terenu

U prostorima Općine Bošnjaci, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, održana je prezentacija materijala snimljenih dronovima koji su angažirani odmah nakon nevremena. Čelnici jedinice lokalne samouprave, stožera civilne zaštite i operativnih snaga sustava civilne zaštite imali su priliku vidjeti razmjere posljedica nevremena i nastalu štetu, kao i napredne tehnologije koje Ravnateljstvo CZ-a koristi u ovakvim situacijama.

GLINEX CRIJEP UŠTEDIO I NOVAC I VRIJEME

Juzbašić napominje da su korištenjem Glinex crijepa, na koji su se vlasnici kuća odlučivali u nedostatku biber-crijepa, ostvarene znatne uštede i novca i vremena. Cijena je, dodaje, i jednog i druga ista, približno euro za komad, a dva i pol biber- crijepa stanu u jedan Glinex, i posao se brže odrađuje. Kaže da je za riješiti ostalo još stotinjak krovišta na kućama mještana koji su sami i nema im tko pomoći. Ovisno o raspoloživim krovopokrivačima, svaki se dan rješava po 7 do 8 kuća. Mnogi su spremni pomoći, dolaze odsvakud, ali bez krovopokrivača, koji će na krovu koordinirati posao, ne može se ništa.

Aleksandar Ljubljanović, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek, pojasnio je da su izrađene ortofoto snimke cijelog naselja, koje su nešto poput Google Mapsa, samo u boljoj rezoluciji i većoj točnosti i preciznosti, te 3D modeli krovišta javnih objekata. Bespilotnim je letjelicama za snimanje trebao jedan dan, a obrada podataka trajala je tjedan dana. Snimke će pružiti detaljan uvid u stanje na terenu, omogućujući nadležnim institucijama i službama preciznu procjenu štete i planiranje potrebnih aktivnost. Na snimkama se točno vide katastarske čestice, pomoću njih se mogu točno utvrditi dimenzije krovišta i na njima nastale štete, čime će se uvelike olakšati posao procjeniteljima. To su, istaknuto je, mjerljivi podaci koji zauvijek ostaju u arhivi.

Prikaz Bošnjaka iz zrakaustupljena fotografija

Prikaz Bošnjaka iz zraka

ustupljena fotografija

Stjepan Draganić, voditelj službe CZ-a Vukovar, kazao je da će ih Općina dobiti na korištenje i svima će biti od velike pomoći. Dodao je da će se i u budućnosti, u slučaju bilo kakvih izvanrednih događaja, poput velikih nesreća ili katastrofa, uvijek nastojati napraviti takve snimke.

Čekaju odluku Vlade

One su, kaže općinski načelnik Andrija Juzbašić, dokazni materijal kod bilo kakvog spora oko veličine i procjene nastale štete, što je vrlo bitno. Pomoću njih se točno može utvrditi kolika je šteta na svakom pojedinom objektu, jer svi su snimljeni i svaka se kuća može zumirati, što će posebice pomoći pri procjeni šteta na visokim kućama katnicama, a takvih je u selu oko 200. Napominje da se štete još uvijek zbrajaju, a na stambenim će objektima, odnosno na krovištima, prema procjenama, one biti između 4,5 milijuna eura do najviše pet milijuna eura, uključujući crijep, letvu i kubure. "To je otprilike podatak kojim trenutačno raspolažemo, a u četvrtak je sjednica Vlade RH, pa ćemo vidjeti koji će nam iznos pomoći odobriti", kazao je.

APEL ŽUPNIKA

Župnik Josip Levaković zamolio je sve one koji žele financijski ili na neki drugi način pomoći mještanima da se jave na broj 098 996 9771 i konzultiraju o stanju i potrebama, kako bi se pomoć upućivala prema prioritetima, da netko ne dobije dvaput, a drugi ostanu zakinuti.

Kada je riječ o objektima javne namjene koji su u vlasništvu Općine, oni su, kaže načelnik, osigurani. Procjenitelji su dolazili, obavili posao i Općini su na račun već sjeli određeni avansi do utvrđivanja iznosa konačne štete. Primjerice, za u nevremenu oštećeni Dom kulture uplaćeno je 5000 eura.

Oštećeni poljoprivrednici, čiji usjevi nisu osigurani, prijavili su svoje štete u Općini, a Vlada RH odredit će iznos odštete. Do sada je to, kaže načelnik, bilo pet posto od cjelokupnog iznosa štete, “a vidjet ćemo kako će sada biti, jer ovo je doista izvanredna situacija i usjevi su u nezapamćenom nevremenu potpuno uništeni”.