Snježana FRIDL
16.7.2024., 20:12
JEDNOGLASNO ZA KAPITALNU POMOĆ

Miholjački vodovod dobit će 45.266 eura

DONJI MIHOLJAC

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Donjeg Miholjca glatko, bez rasprave, i jednoglasno donesena je odluka kojom se odobrava kapitalna pomoć Miholjačkom vodovodu, tvrtki u većinskom vlasništvu Grada, za realizaciju četiri ugovorene investicije.

Odobrena je pomoć u iznosu od 45.266 eura, a sredstva će se isplatiti iz gradskog proračuna. Sredstva su odobrena za financiranje izgradnje cjevovoda otpadnih voda od uređaja za pročišćavanje do recipijenata, zamjenu membrana na ultrafiltraciji, implementaciju sustava daljinskog nadzora, odnosno rekonstrukciju Nadzorno-upravljačkog sustava, te za nabavu PSA jedinice.

Direktorica Dragana Pnjak rekla je kako svake godine Miholjački vodovod s Hrvatskim vodama ugovara građenje vodnih građevina na svom uslužnom području. U ovoj godini potrebno je, kaže Pnjak, osigurati 158.412, 87 eura za radove te 5420,15 eura za nadzor kako bi se završile započete investicije na vodocrpilištu, a u cilju smanjenja gubitaka vode. Hrvatske vode osigurat će 131.066, 42 eura, a investitor, Miholjački vodovod, 32.766.60 eura. Planirano je da sve ugovorene investicije završe u ovoj godini.

Prodaja poljoprivrednog zemljišta

Na sjednici je jednoglasno donesena i odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Riječ je o četiri oranice koje se nalaze u Donjem Miholjcu i Radikovcima, a koje su ponuđene po ukupnoj početnoj cijeni od 12.451 eura. Na dnevnom su redu bila i izvješća o izvršenju programa gradnje i programa održavanja komunalne infrastrukture, a koja većina vijećnika nije prihvatila. Većinom glasova dana je suglasnost za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju padel-terena. Padel je sport s reketom koji kombinira elemente tenisa, skvoča i badmintona te se igra samo u parovima.

- Miholjački vodovod u cijeni vodne usluge nema predviđene troškove za investicije, a niti ih smije imati, te smo se stoga obratili Gradu Donjem Miholjcu, većinskom vlasniku, da pomogne u investicijama koje sufinanciraju Hrvatske vode - istaknula je Dragana Pnjak.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i izvješće o radu Miholjačkog poduzetničkog centra, Lokalne razvojne agencije u 2023. godini, koje je prezentirala direktorica Anela Šovagović. Istaknula je kako su djelatnici MPC-a tijekom 2023., između ostalog, provodili edukaciju poduzetnika, učenika i studenata kroz radionice i seminare.

- Održano je 16 edukacija u kojima je sudjelovalo 135 polaznika. Izradili smo i 134 novih projekata iz Programa ruralnog razvoja i Zajedničke poljoprivredne politike - rekla je Šovagović.

Edukacijske i projektne aktivnosti te stručnost i profesionalnost djelatnika pohvalili su vijećnici Mladen Loina i Nenad Perić, ocijenivši kako su projekti koje je izradio i koje provodi MPC značajni za dobrobit lokalne zajednice.

Bez rasprave i jednoglasno usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2023. godinu. Prihodi i primici iznosili su 5.289.858 eura, a rashodi i izdaci 4.678.377 eura. Ostvaren je višak prihoda od 611.480 eura, kojem je pribrojen višak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 481.923 eura. Na kraju 2023. Grad Donji Miholjac raspolagao je viškom prihoda od 1.093.413 eura.