Plinska stanica Cerić u Starim Jankovcima

Plinska stanica Cerić u Starim Jankovcima

VSŽ
15.7.2024., 18:41
VUKOVARSKO SRIJEMSKA RIZNICA

U VSŽ-u bilježe bolje rezultate gospodarstva: Nove tehnologije, znanje i inovacije osnova razvoja

Aktivan 2471 poduzetnik - 2118 mikro, 300 malih, 45 srednjih i osam velikih

VUKOVAR

Vukovarsko-srijemska županija, istočna vrata Europske unije, nalazi se na raskrižju cestovnih, željezničkih i plovnih puteva međunarodne važnosti. Presijecaju je paneuropski koridori X i VII, željeznička pruga Zagreb - Lipovac - Beograd i autocesta Ljubljana - Zagreb - Beograd.

Vukovarsko srijemska riznica logotip

Vukovarsko srijemska riznica logotip

Luka Vukovar prometno je čvorište na rijeci Dunav, dok je željeznički kolodvor Vinkovci jedno od ključnih željezničkih prekrcajnih središta u ovom dijelu Europe. Provedbom infrastrukturnih projekata od strateške važnosti povezat će se Luka Vukovar, željeznički čvor u Vinkovcima i autocesta Zagreb - Lipovac - Beograd u jedinstvenu prometnu mrežu radi jačanja strateškog položaja županije u Hrvatskoj, ali i na području šire regije.

O gospodarskim rezultatima ove županije razgovarali smo s pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj VSŽ-a Marijom Budimir, koja je naglasila kako je prošloga tjedna svečano puštena u pogon plinska stanica Cerić u Starim Jankovcima, koja će služiti u svrhu proizvodnje prirodnog plina, a najavljena količina čini 25 posto trenutačne dnevne proizvodnje plina u Hrvatskoj.

- Riječ je o investiciji vrijednoj oko 65 milijuna eura, s tim da se proizvodnja plina planira u potpunosti ostvarivati kroz postojeću istražnu bušotinu Cerić-1, kojoj će se, nakon što se utvrdi eksploatacijsko polje ugljikovodika, prenamijeniti status u eksploatacijsku bušotinu. Proizvedeni plin plinovodom će se odvoditi prema planiranoj plinskoj stanici za obradu plina, koja će se nalaziti uz lokalnu cestu između naselja Stari Jankovci i Petrovci - rekla je Budimir.

U 2024. OSIGURALI SU 340 TISUĆA EURA ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

Pozitivno poduzetničko okruženje važan je čimbenik razvoja gospodarstva. Mikro, malo i srednje poduzetništvo među glavnim su pokretačima gospodarskog razvitka i generator novih radnih mjesta. Razvojni planovi jedinica lokalne i regionalne samouprave podrazumijevaju niz mjera i projekata poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

- Županija je donijela Program poticanja poduzetništva koji obuhvaća plan aktivnosti koje će se poduzimati od 2023. do 2026., kroz realizaciju pojedinačnih projekata poticanja razvoja mikro i malog poduzetništva. Najveći izazov s kojim se gospodarski subjekti susreću u poslovanju financijska su sredstva potrebna za uspješno održavanje postojećih poslovnih aktivnosti, proširenje i poboljšanje poslovanja. Naše su potpore namijenjene gospodarskim subjektima s ciljem olakšavanja i unapređivanja poslovanja u obliku nabave nove opreme, stjecanja novih znanja i vještina te uspješnije promocije poslovanja. U 2024. osigurano je 340.000 eura za provedbu javnog poziva za razvoj i unapređenje gospodarstva - naglasila je Budimir.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima navela je kako je aktivan 2471 poduzetnik, od toga 2118 mikro, 300 malih, 45 srednjih i samo osam velikih poduzeća.

- Kada govorimo o resursima i prednostima, svakako treba istaknuti šumarstvo, obnovljive izvore energije, poljoprivredu i kvalitetu života. Spačvanski bazen najveće je stanište hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i površinom jedno od najvećih u Europi. Karakterizira ga autohtoni slavonski hrast kao biološki, ekološki, sirovinski i turistički resurs. Osim izvora visokokvalitetnog drva, županija ima stručnu radnu snagu, tradiciju obrade drva i proizvodnje gotovih proizvoda. Mala i srednja poduzeća, obučena i kvalificirana radna snaga s iskusnim i kvalificiranim majstorima čine okosnicu drvne industrije regije. Drvodjeljska škola Vinkovci, Drvni klaster vukovarsko-srijemski i Centar kompetencija usmjereni su na projektiranje i suvremenu obradu te primjenu drvne podloge za razvoj drvne industrije u regiji - naglasila je.

REALIZACIJA STRATEŠKIH PROJEKATA

U strateški važne projekte iz Vukovarsko-srijemske županije ubrajaju Transportno-logistički centar (TLC) VSŽ-a, izradu projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci, izradu projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetski učinkovitog sustava grijanja u Vinkovcima, izradu projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru te Autopark Lipovac.

TLC VSŽ zamišljen je kao logistički centar za područje šire regije u ovom dijelu istočne Europe u kojem će se odvijati sve aktivnosti koje se odnose na prijevoz, logistiku i distribuciju robe. U Centru će se odvijati ostale gospodarske djelatnosti od interesa za korisnike, proizvodnja, dorada, manipulacija i skladištenje proizvoda. Projektna ideja zasniva se na korištenju geostrateškog položaja županije, što je značajna komparativna prednost u odnosu na susjedne županije i regiju istočne Europe u cjelini.

Pročelnica je poručila kako se sve više okreću novim tehnologijama, znanju i inovacijama specijaliziranim za drvoprerađivački i poljoprivredno-prehrambeni sektor. Obnovljivi izvori energije dostupni su u cijeloj županiji, posebice solarna energija, bioplin, šumska biomasa, kao i geotermalna energija. Energija vjetra može se koristiti i na rubu županije, uz Dunav, posebice u Iloku i Tovarniku.

- Poljoprivredno zemljište i poljoprivreda kao djelatnost strateški su resursi ukupnog gospodarstva VSŽ-a. Najprisutnije poljoprivredne kulture su: kukuruz, pšenica, soja, šećerna repa, suncokret, uljana repica, ječam, zob, krumpir, krmne kulture i povrće. Zastupljenost poljoprivrednih kultura na poljoprivrednim površinama, odnosno koliko će čega biti zasijano, ovisi prvenstveno o tržištu - cijeni proizvoda, organiziranosti otkupa i rokovima plaćanja, plodoredu i tradicionalnoj zastupljenosti pojedinih kultura - rekla je i dodala kako je turizam u VSŽ-u naslonjen na tradiciju i bogatu baštinu

Poručila je kako su uz dobre pomake i pokazatelje pred gospodarstvom VSŽ-a i dalje veliki izazovi, jer postojeća struktura gospodarskih aktivnosti nije u mogućnosti proizvesti željene i potrebne stope rasta.

- Za poboljšanje trenutačnog stanja i postizanje još boljih rezultata nužno je pokrenuti nove investicijske cikluse. Važno je istaknuti da na području županije postoji razvijena poduzetnička infrastruktura, financijska sredstva po primjerenim uvjetima sve su dostupnija i ono na čemu svi moramo zajednički raditi jest stvaranje povoljnoga poduzetničkog okruženja i poticanje privatne inicijative i poduzetništva - zaključila je pročelnica. n