Marija Lešić Omerović
28.3.2024., 00:00
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA - ZAVOD ZA HITNU MEDICINU
VSŽ kontinuirano ulaže u kvalitetu zdravstvene skrbi
Lani su nabavljena tri nova vozila, osigurani su dodatni timovi, kreće gradnja zgrade u Županji

ŽUPANJA - Od početka ožujka vukovarsko i županjsko područje pokriveno je dodatnim timovima hitne medicinske pomoći koji će olakšati i skratiti vrijeme zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata i povećati dostupnost zdravstvene zaštite. Riječ je o timovima 2, s po dvije medicinske sestre/tehničara, koji će uz postojeće timove 1, u kojima je i liječnik, pružati još bolju skrb i biti dodatni resurs u radu izvanbolničke hitne medicinske službe. Rezultat je to proširenja Mreže hitne medicine na području Vukovarsko-srijemske županije, za što su se snažno zauzeli župan Damir Dekanić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a Mato Matić.


 

Zavod je dosad zbrinjavao životno ugrožene građane s ukupno sedam timova - pet timova 1 u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Drenovcima te dva tima 2 u Vinkovcima i Otoku. Ravnatelj Matić iznimno je zadovoljan najnovijom izmjenom mreže i ističe značajan napredak u razvoju izvanbolničke hitne službe na području županije.

- Kada je 2011. godine Zavod počeo rad kao zasebna zdravstvena ustanova, imali smo tri tima koja su pokrivala područje Vukovarsko-srijemske županije - u Županji, Vinkovcima i u Vukovaru, a danas ga pokriva ukupno devet timova s devet vozila, što je povećanje za 300 posto - ističe.



Županjska Posavina prvi put na raspolaganju 24 sata dnevno ima tri tima. U okviru opsežne i sveobuhvatne reforme hitne medicinske pomoći započete prije desetak godina Vukovarsko-srijemska županija znatno je napredovala. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević ističe ju kao jedan od najboljih primjera kako se ulaganjima mogu postići izvrsni rezultati, a strateškim planiranjem i zajedničkim radom može doći do značajnih poboljšanja u pružanju hitne medicinske pomoći na lokalnoj razini. Lani su nabavljena tri nova vozila u vrijednosti 253.432,50 eura, koje je financirala Županija decentraliziranim sredstvima. I u ovoj se godini nastavljaju ulaganja u zdravstveni sustav, u edukaciju ljudi, u opremu, u osiguranje suvremene infrastrukture. Početkom ožujka Skupština VSŽ-a dala je suglasnost i ovih će dana biti raspisana javna nabava za izbor izvođača radova za gradnju zgrade ispostave Zavoda u Županji, čime će, nakon Vinkovaca i Vukovara, i grad na Savi dobiti primjeren prostor za djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske pomoći koji infrastrukturno zadovoljava najviše standarde kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata. Sredstva su osigurana kroz decentralizirano financiranje, uz udio županijskih i sredstava same ustanove. Procijenjena vrijednost radova je 974.000 eura, a u ovoj će godini zgrada biti sagrađena do pod krov, s vanjskom stolarijom.



A nakon dužeg vremena u Zavodu su se suočili s problemom nedostatka liječnika. Krajem 2023. zaposlena su bila 22, a sada ih ostaje 11 zbog odlazaka na specijalizaciju. S drugim liječnicima sklapaju ugovore o poslovnoj suradnji, a natječaj je stalno otvoren.

Slobodna mjesta uskoro će popuniti mladi doktori medicine, koji će početkom ljeta diplomirati.

Marija Lešić Omerović
{embed_infobox_gray}260118{/embed_infobox_gray}